TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

Трябва да започнем с малко исторически данни. Предполагам, че никой няма да се учуди като кажа, че тази система е открита и  разработена за автомобилите от формула 1.

formula 1 toyota

formula 1 toyota

Тойота Prius 1 е първият автомобил, серийно производство, на когото е монтирана тази система с цялата си съвършеност. Тя е толкова съвършена, че в сухо време е изключително трудно да накарате Prius да „дрифти“. Освен това тя е уникална със своята бързина, с която реагира.  Изключително малко серийни автомобили могат да се похвалят с толкова добра спирачна система в момента. Но не забравяйте, че говорим за нещо, което е монтирано преди повече от 20 години, и изчистено до съвършенство преди 15 години.

Всичко казано по горе ни подготвя за едно доста сложно технологично устройство. Преди да се научим как да го ремонтираме ще трябва да се опитаме да разберем как работи. Идеята е следната: Каквото и да прави водачът целта е предните гуми винаги да са първи в посоката, в която се движим и задните гуми да минават по възможност по следите от предните гуми или максимално близо до тях. И когато задните гуми започват да се отклоняват от идеалната линия цялата система се задейства и започва да ги връща обратно.

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

TOYOTA PRIUS - Brake Actuator

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

Това се постига като на всяко колело се подава точно определено усилие. И точно тук идва цялата уникалност на Хибридният автомобил Toyota Prius, която липсва на всички останали автомобили. Когато на един автомобил натиснете спирачката всички колелета започват да спират с различно усилие в зависимост от конкретната ситуация, но понякога това не е достатъчно да се удържи автомобила във своя курс и автомобилът се завърта. Prius притежава една уникална способност. Когато натиснете спирачка три от колелата може да спират, а едно да дърпа ако това се налага.

Мисля, че е време да минем по същество. И така:

Спирачната система на хибридният автомобил Toyota Prius се нарича съкратено “ECB “и пълното и име е: Electronically Controlled Brake (Електронно контролирана спирачка). Тя е предназначена да установи спирачната сила, зададена от водача и да определи желаната опция за спиране, регенеративна или регенеративно-хидравлична.

ECB системата се състои от:

  1. VSC system (Vehicle Stability Control) (Контрол на стабилността на автомобила)
  2. ABS system (Anti-lock Brake System) (антиблокираща спирачна система)
  3. EBD (Electronic Brake force Distribution) (Електронно разпределение на спирачната сила)
  4. Brake Assist – Спирачен асистент

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

Хибридните автомобили имат предимството пред „обикновените“ автомобили в това, че имат възможност за „регенеративно“ спиране.

По време на регенеративно спиране, тяговият електромотор започва да работи в режим на генератор и в същото време:

– на задвижващия вал се създава необходимия момент на съпротивление, което спомага за спирането на автомобила

– поради потенциалната или кинетична енергия на автомобила, тяговият електромотор започва да генерира електрическа енергия, която се преобразува от инвертора и се прехвърля към високоволтовата батерията, като по този начин тя се зарежда.

За справка: Рекуперация: (лат. Recuperatio – получаване на обратно, връщане)

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

Как точно става това спиране и кои устройства са включени, можете да видите на долната фигура:

Prius Regenerative braking

Prius Regenerative braking

 

 

Ходът на педала на спирачката може да бъде разделен на две части:

  1. В началото на натискането се наблюдава леко и постепенно повишаване на налягането в основния спирачен цилиндър, което се регистрира от сензори за налягане и следва спиране с помощта на ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ двигател МГ2. В този случай накладките само „се подготвят“, т.е. те не се допират до спирачния диск. Хидравликата не участва в този вариант на спиране.
  2. Когато спирачният педал е натиснат по-силно (или по време на екстремно „аварийно“ спиране), хидравличната система се включва и спирането се извършва по „обичайния“ начин, като се използват спирачните накладки (тук може да се активира системата за подпомагане на спирането, на която ще отделим повече внимание в някоя от следващите статии).

През повечето време „хибридите“ спират като използват електромотора МГ2. Това обяснява големия ресурс от спирачните накладки, при Prius той може да бъде 100-200 хиляди километра (като това е строго индивидуално).

Система EBD (Electronic Brake force Distribution) е проектирана да преразпределя спирачните сили между предните и задните колела, както и колелата от дясната и лявата страна на автомобила, в зависимост от условията на шофиране.

prius brake actuator

prius brake actuator

prius brake actuator

prius brake actuator

EBD работи като стандартен 4-канален електронно контролиран ABS.

При спиране на праволинейно движеща се кола се получава преразпределение на товара – предните колела се натоварват, а задните колела от своя страна се разтоварват, защото ако задните спирачки развият същото спирачно усилие като предните, вероятността от блокиране на задните колела ще се увеличи. Използвайки сензори за скоростта на колелата, ABS контролиращото устройство усеща този момент и регулира входящата сила. Трябва да се отбележи, че разпределението на силите между осите по време на спиране значително зависи от масата на товара и неговото разположение.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

 

en_GBEnglish