И така стигнахме до заветния ВЕНТИЛАТОР на батерията. В него няма нищо по-специално от всеки друг вентилатор. Освен това, че е съставен от безчетков електромотор на 12 волта и перка, които използват конструкция от тип турбина. Особеното на този вентилатор е, че тази конструкция му позволява да работи изключително дълго време без да има почти никакво износване. Тестовия вентилатор, който беше на 250000 +, и след това работи още 100 хил. км винаги на максимални обороти няма почти никакви следи от износване.

Когато запалим автомобила трябва да направим две неща: първо да пуснем програмата и второ да пуснем вентилатора. Като време това отнема около 5 – 10 секунди, които могат да ни струват доста скъпо ако не ползваме програмата.

При пускане на програмата можем да видим следната или подобна картинка.

HYBRID ASSISTANT 4 TOYOTA HYBRID LEXUS HYBRID – тих режим

От индикацията виждаме, че вентилаторът работи на първа степен, въпреки че батерията е над номиналната температура. Това е така, защото на компютъра на батерията му е зададено по условие да работи в тих режим. А той работи в този режим за по-голям комфорт на пътниците.

От горната картинка виждаме, че втора степен се включва на 40 °C, а това е температура при която вентилаторът на батерията трябва да работи на много по-високи обороти.

На следващата картинка виждаме, че температурният режим на батерията е вече в оранжевият сектор, а вентилаторът духа само на трета степен.

Това е много под това, от което се нуждае батерията. От тази температура нагоре компютърът на батерията започва да ни отрязва по малко от мощността. И докато тук ще ни отреже само 10 – 15 %, то над 50 °C ще ни отреже повече от 50 %.

HYBRID ASSISTANT 4 TOYOTA HYBRID LEXUS HYBRID режим – пълна мощност

До тук разгледахме само първия от общо три режима на работа на вентилатора на батерията. Сега ще разгледаме режим 2 – пълна мощност на вентилатора. При този режим се задава на вентилатора да се върти с максимални обороти, без да се взимат под внимание никакви други параметри. Той се активира с еднократно натискане върху вентилатора. При неговото активиране се появява жълта рамка около полето с двете температури и вентилатора. Перката започва да свети в жълто. Първото число е температурата на входящия въздух, а второто число е температурата на самата батерия.

режим – пълна мощност

HYBRID ASSISTANT 4 TOYOTA HYBRID LEXUS HYBRID режим – автоматичен

И най-накрая стигаме до най-важният режим – автоматичен. Той се активира с още едно натискане върху същия вентилатор и върху перката се появява буквата А.

режим – автоматичен

Този режим можем да кажем, че е най-интелигентния от трите. Както виждаме от горната картинка още при 41 °C вентилаторът се върти с максимални обороти. С този режим може да се кара почти целогодишно. Само в най-горещите дни е препоръчително да се използва режим на пълна мощност.

НО това не е всичко. Вентилаторът трябва да се използва и в студените дни. Когато температурата на батерията е под 15 °C ние не можем да използваме цялата и мощност, а при температури под 0 °C ние разполагаме точно с 50% от нейните възможности. В студено време вентилаторът се използва за по-бързо затопляне на батерията до нормална работна температура.

режим – затопляне

Освен всичко казано до тук ВЕНТИЛАТОРЪТ на батерията има и още едно малко известно, но много полезно свойство, на което не се обръща никакво внимание, а трябва да е точно обратното, защото е изключително важно. Вентилаторът суши батерията. Както вече знаем от физичните закони, когато едно твърдо тяло (батерия) се загрява и след това се охлажда върху него се наблюдава процес на кондензация на водните молекули от въздуха. Резултатът можем да видим на следващата картинка.

резултат от влагата

Тази картинка е много разпространена в крайбрежните морски райони, където освен влага има и сол.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

en_GBEnglish