Докато първото hybrid assistant РЪКОВОДСТВО даваше указания как се инсталира самата програма, в това ръководство ще опишем най-важните и основни показания в приложението. Това ръководство няма за цел да обясни всички данни, които могат да се видят в това приложение, а само най-важните и основни неща.

Програмата hybrid assistant не може напълно да замени оригиналното табло на PRIUS, но го допълва по прекрасен начин, с много ВАЖНИ данни, които не знам защо конструкторите на TOYOTA PRIUS са пропуснали. Преди всичко такива важни данни, като температура на двигателя, температура на инвертора и температура на високоволтовата батерия са данни, които ние задължително трябва да виждаме при движение.

Какво представлява HYBRID ASSISTANT

е приложение за TOYOTA и работи със всички хибридни автомобили TOYOTA и LEXUS.

Когато напишем TOYOTA PRIUS например имам предвид всеки един хибриден автомобил произведен от TOYOTA:

 • TOYOTA PRIUS Hybrid
 • Toyota Auris Hybrid
 • Toyota Yaris Hybrid
 • Toyota Camry Hybrid
 • Toyota Highlander Hybrid

както и всеки един хибиден автомобил произведен от LEXUS

 • Lexus RX-400h Hybrid
 • Lexus RX-450h Hybrid
 • Lexus GS-450h Hybrid
 • Lexus LS-600h Hybrid
 • Lexus CT-200h Hybrid

Нека започнем с основния екран на HYBRID ASSISTANT

HYBRID ASSISTANT TOYOTA LEXUS

HYBRID ASSISTANT TOYOTA LEXUS

и показанията в ъгъла горе вляво. Там виждаме нашата скорост в случая 100 км/ч.

Точно под скоростта е средния разход на автомобила [AVG L/100km] за последното пътуване до момента.

Това е променливо поле, в което може да се видят още:

 • моментен разход [INST L/100km],
 • общо количество гориво [TOT L],
 • изминати километри за един литър [km/L],
 • моментен разход на гориво – литри за час [L/h].

Всичките тези показания се сменят на ротационен принцип с еднократно натискане върху полето.

Под това поле в HYBRID ASSISTANT се намира индикаторът за движение като електромобил [EV]. Този индикатор светва в жълто когато режимът е активиран и в червено, когато се движите като електромобил. Той може да бъде активиран ръчно с бутона [EV] или да бъде активиран автоматично от компютъра, в зависимост от условията на движение.

Например когато се опитате да пуснете режим електромобил и получите отказ от централния компютър означава, че не са изпълнени минималните необходими условия. Те са няколко:

 1. Ръчното активиране с бутона [EV] е възможно само при скорост под 50 [km/h] за TOYOTA PRIUS 2 и 60 [km/h] TOYOTA PRIUS 3
 2. Автоматичното активиране е възможно и при много по-висока скорост дори над 100 [km/h] ако са изпълнени минималните необходими условия за движение с моментната скорост т.е. батерията да е заредена над SOC > 60%  и необходимото моментно количество енергия за поддържане на движението да е под 6kW. Това се отнася за 90 % от случаите. Има определени случаи, когато това може да се случи при близки до тези условия.
 3. SOC > 50% батерията трябва да е заредена над 50%
 4. температурата на двигателя трябва да е в границите между 40 и 89 °C
 5. температурата на батерията да е в зеления сектор т.е. под 38 °C
 6. температурата в купето да е близка до зададената в границите до 2 °C. Това не е задължително условие ако двигателят е достатъчно топъл, но ако вие увеличите температурата с повече от 5 °C двигателят ще започне да се върти от електромотор 1. Освен това ако компютърът изчисли, че необходимото количество топлина няма да е достатъчно да се затопли купето до зададената температура, двигателят ще запали.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

en_GBEnglish