Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Собственикът на колата се оплаква от много бърз разряд и заряд на Високоволтовата батерия. Автомобилът не се движи никога само на електричество и пали двигателя при всяко докосване на педала на газта. Освен това на таблото светят грешки. Ето с какво се захващаме.

Toyota auris 2010 - 2015

Toyota auris 2010 – 2015

Фото 2.

Започваме с диагностиката. Ще се възползваме от програмата Techstreem.

Фото 3. В началото всичко е почти в нормата.

Toyota auris 2010 - 2015

Toyota auris 2010 – 2015

Но след минути нещата се променят много.

Включваме компютъра и свързваме колата. И Виждаме следните грешки: Блок ABS – грешка С1259 (неизправност в регенеративната спирачна система); блок на хибридна система – грешка C2679 (повреда във високоволтовата батерия); блок за управление и контрол на BBБ – грешки C2544 (разликата в напрежението между връзките на ВВБ надхвърля допустимата стойност – делта SOC превишава 38%); C2579 (има дефектни елементи във ВВБ).

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Как мислите, коя от всичките тези грешки е основната и кои са следствени? Правилно­. Основната грешка, с която ние ще се борим е (неизправност на елементите на ВВБ) След като ремонтираме ВВБ, голяма част от останалите грешки ще изчезнат сами.

Всъщност ECU на хибрида, в паметта си има грешката C2679, която ” е записал” въз основа на грешка C2579, получена от нея от ECU на BBБ. Той изпраща команда към блока ABS, който от своя страна изключва регенериращата спирачна система, за да не прегрее и не експлодира някой елемент от ВВБ. Същото важи и за грешките C2544 и C2679. След правилния ремонт на ВВБ и препрограмирането на блока за управление на данните – делта SOC на 20%, тези грешки ще изчезнат сами.

След като прочетем грешките, трябва да разгледаме скенера за още няколко задължителни текущи параметри. Интересуваме се от следното. 1. Кога (колко километра назад) е извършено последното изтриване на грешки. Защо е нужно това- ние ще говорим отделно. 2. Параметри SOС (STATE OF CHARGE) или “ниво на зареждане ВВБ” на български и делта SOC (ниво на разлика на двойка елементи на ВВБ по капацитет, заряд и напрежение). 3. Разлика в напрежението между “най-силния” елемент от BBB и “най-слабия”.

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

На снимка 3 са показани текущите данни, които прочетохме.

Toyota auris 2010 - 2015

снимка 3 Toyota auris 2010 – 2015

 

Какво можем да кажем за тези грешки и параметри? Може да ви изненада, но в този случай, в съответствие с тези грешки и текущите параметри, можем да кажем само едно нещо: тази ВВБ е дефектна и изисква ремонт. И нищо повече! Вече виждам, че има скептици, които веднага ще кажат: “Какво има да му мислим?! Неизправен е 9 – ия елемент във ВВБ! “. И техните мисли ще бъдат напълно грешни! Защо?

Първо, скенерът не вижда определени елементи, а връзки (двойки) елементи. Японските инженери са преценили, че ще е ненужно скъпо удоволствие да се следи напрежението на всеки елемент , което допълнително ще усложни много цялата система. На второ място, не е възможно да се правят изводи за изправността / неизправността на елементите без натоварване. Някой от тези скептици най-вероятно ще каже: “И като натоварим ВВБ това как ще ни помогне да идентифицираме дефектните елементи?”.

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Да, разбира се, никак! Особено за скептиците ще се опитаме да натоварим тази батерия. Как можем да направим това, без да изваждаме ВВБ от колата? Това е много просто. За да направим това, скоростния лост трябва да бъде поставен в неутрално положение “N”. По този начин ние принудително изключваме зареждането на ВВБ. След това нашата задача е да “понижим” напрежението на елементите до 14.2-14.4 V или до 7.1-7.2 V на всеки елемент.

А в следващия урок ще разберем ЗАЩО се случило това и КАК да предотвратим провреждането на хибридната батерия.

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish