Тойота Приус 2 мотор тестер – това е уред, който „си говори“ не с блока за управление, а със самия проверяван датчик. Този диагностичен уред не свързан към конкретен блок за управление и програмното обезпечение, което е заложено към всеки блок за управление. С неговата помощ могат да бъдат ремонтирани дори автомобили, които нямат електронни блокове за управление.

Първите Мотор тестери

Първите Мотор тестери са се появили отдавна и са позволявали да се измери силата на тока , напрежението, оборотите на двигателя и напрежението на искрата. Съвременните техни аналози са направени като истински компютри. Осцилоскопите в тях са мощни и многоканални. Как работи този уред?

Тойота Приус 2 Мотор тестер

Фото Мотор-тестер

Сигнала от датчика постъпва в аналогово-цифров преобразувател, който трансформира този сигнал в цифров. На екрана този сигнал се изобразява във вид на осцилограми. Те представляват картинки, които се сменят с определена честота. Нещо подобно на телевизионна програма. Честотата на смяна на тези картинки се нарича честота на опресняване. Осцилоскопа позволява да се види сигнала не само в момента, а и да се запише, за да може да се анализира подробно и внимателно. Съвременните мотор тестери могат даже да имитират (емулират) наличието на много от датчиците и да изменят неговите показания.

Мотор тестер Тойота Приус 2

Познавам някои много добри диагностици, за които осцилоскопа може да замени голяма част от диагностичното оборудване. Но нека да разгледаме как работи този уред като го видим в действие в конкретна ситуация с хибриден автомобил.

Да вземем например Тойота Приус 2 мотор тестер и доста разпространената грешка С0205. Поглеждаме в ръководството за ремонт и идентифицираме тази неизправност като неизправност на предния ляв датчик за честота на въртене. Но заради този датчик няма да работи АВС, няма да работят и още няколко спомагателни системи, като круиз-контрол, антибуксуващата система, системата за устойчивост и стабилизация, системата за рекуперация. Това означава, че един толкова малък датчик може да изключи толкова много и толкова важни системи на автомобила, които влияят на неговото безопасно управление. Затова тази неизправност трябва задължително да се отстрани своевременно.

Разбира се, преди да свържем осцилоскопа, вече използвахме няколко диагностични уреда:

– Със скенера прочетохме кода на грешките и идентифицирахме проблема.

– със скенера прочетохме текущите показания от блока ABS и се уверихме, че при набиране на скорост десният преден датчик показва правилната скорост на колелото до определен момент, а след известно време сигналът от сензора изчезва;

– с помощта на тестер проверихме съпротивлението на сензора и се уверихме, че е нормално (съпротивлението на сензора на предните колела при положителна температура трябва да бъде в границите от 1.4-1.8 kΩ);

– с помощта на тестер също така проверихме съпротивлението между всеки извод и маса на автомобила (трябва да е по-голямо от 1 MΩ);

– с помощта на лупа проверихме куплунга и се уверихме, че контактите са цели, не са счупени, не са окислени и не са нагорели;

– Прозвънихме проводника от сензора към блока за управление на ABS и се уверихме, че няма дефекти в него.

Диагностика хибрид Тойота Приус 2 мотор тестер

Но въпреки всичките ни усилия, неизправността продължава да се появява по време на движение на автомобила. Сега може да се вземе по-мощен диагностичен инструмент като мотор тестер.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish