Бързо разреждане и зареждане на Хибридна батерия

Снимка 1. ВВБ (хибридна батерия) на масата.

А ето и втория фактор, който не трябва да се подценява. “Здравето” на Хибридната батерия зависи неимоверно много от Охлаждащия вентилатор. Никога не подценявайте неговото значение. Със запушен вентилатор батерията се загрява много по – бързо, а това както вече знаем води до по – бързото “умиране” на клетките.

Фактор №2 – Запушен Охлаждащ вентилатор

Бързо разреждане и зареждане на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

За сервизния прекъсвач ще се наложи да говорим малко повече, защото този елемент в автомобила изпълнява няколко важни функции. Помислете от какво се състои и как работи.

  1. В сервизния прекъсвач е вграден предпазител на ВВБ, който предпазва батерията от късо съединение.
  2. Сервизният прекъсвач разделя 240 последователно свързани елементи във ВВБ приблизително наполовина, но за да сме по-точни – приблизително 1/3 към 2/3. Когато го извадим, можем безопасно да развием всички болтове и гайки в батерията с високо напрежение. И можем да работим включително и по системата на главното реле с голи ръце, тъй като върху тях няма да има напрежение.
  3. Също така служи като “дуракоустойчива защита” или “защита от пипливите ръце на собствениците на хибридни автомобили”, които се опитват да премахнат защитния метален капак на ВВБ, за да видят вътрешността на батерията или „Я какво има тук“. За да извадим капака на ВВБ, трябва да поставим сервизния прекъсвач в специалните гнезда на този капак. Само след това ще можем да премахнем капака. Това се отнася за по-старите модели на PRIUS. При по-новите тази защита не се използва повече. Т.е. можете да отворите батерията без да се налага да използвате сервизния прекъсвач, но не и без да го изключите (махнете).

Снимка 3. Сервизния прекъсвач в капака на ВВБ

Бързо разреждане и зареждане на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Ще ви разкажа за друга интересна функция на прекъсвача. Това ме изненадва, но много майстори по време на ремонта на Хибридната батерия успяват да го загубят! Без значение колко смешно може да звучи, но такива случаи не са единични. След като са загубили прекъсвача, решават просто да го “изключат” от работа. Това означава, че вместо него слагат най обикновен проводник (виждали сме и други “интересни” начини). НО след това колата няма да запали. Защо?

Японските инженери са предвидили това развитие на събитията и инсталирането на “мост” в този случай няма да се получи. В прекъсвача те са монтирали два малки магнита, които затварят два броя изключватели, монтирани в гнездото на сервизния прекъсвач. Тоест, прекъсвача не е достатъчно, за да се вмъкне след ремонт на Хибридната батерия на негово място. Освен това трябва да се завърти и да се натисне до края (снимка 4).

Снимка 4 Сервизния прекъсвач с магнитите

СЛЕДВА

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish