Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

За целта включваме всички налични консуматори на електроенергия, които ще ни помогнат да понижим напрежението възможно най – бързо: фарове, нагревател на задното стъкло, стопове и т.н. И чакаме намаляването на напрежението до номиналното ниво. Ето пред нас е снимката с показанията на елементите с номиналното напрежение на батерията.

Какво можем да кажем по тези показания? Някои майстори, чувайки някъде само общите принципи на ремонта на ВВБ и знаейки, че напрежението между двойките елементи не трябва да надвишава 0,2 V, ще ви кажат, че в тази ВВБ трябва да се заменят повече от дузина елементи. И отново ще сгрешат. Защо?

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Според тези показания можем само да определим, че:

1) капацитетът на тази ВВБ е непълен, тъй като времето на разряд на ВВБ от 65% до 35% е само 8 минути при малко натоварване (товарът на всички консуматори на Prius е сравнително малък). Делта SOC се е увеличил на 38,5%. Това показва, че ВВБ има дефектни елементи и че грешките в контролните блокове не са последица от неправилното им функциониране;

2) в този случай, вече можете да кажете със сигурност, че в 9-та двойка има поне един дефектен елемент.

Това е всичко. Сега можем да кажем със 100% увереност по тези показания, че в 9-та двойка има поне един дефектен елемент. Обръщам внимание на факта, че според показанията на скенера не можем да кажем колко елементи от ВВБ са дефектни!

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Продължаваме да ремонтираме ВВБ. Резервни части за Тойота може да намерите на EuAvtoChasti.bg. Моля, обърнете внимание! На този етап много от диагностиците правят голяма грешка, като започват да свалят ВВБ от автомобила. Това все още е много рано. Следващата стъпка, която трябва да направим при правилния ремонт, е да извършим Еквализация на батерия. И какво е Еквализация? В интернет има много слухове и митове за този термин.

Всъщност Еквализация е създаването на принудително максимално зареждане на клетките на батерията. Или, казано по друг начин, цикли на максимално разреждане и максимално зареждане на елементите. Като цяло, на Prius този процес се контролира от два блока за управление и контрол: Блока за управление на ВВБ и хибридната електронна система. Съгласно програмата те включват Еквализация приблизително веднъж на 10 дни директно по време на работа на колата, т.е. в движение.

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Много собственици на автомобили дори не забелязват този процес. А някои – по-внимателни – забелязват, че понякога по време на движение на монитора на Prius внезапно нивото на заряда пада бързо. Индикаторът на батерията отива надолу – в лилавата зона. А бдителните  шофьори се плашат от това и спират колата. А в този момент ВВБ се зарежда с максимален ток. Този процес може да продължи до 10 минути. Собственикът на автомобила вижда, че батерията вече е заредена до горе, т.е. всичко е пълно и свети в зелено, а продължава да се зарежда. Тогава той се плаши още повече и изключва автомобила.

Това е неправилно и ненужно. При приключване на еквализацията зареждането на ВВБ ще спре само. Но нас ни интересува как да пуснем еквализация принудително. Ще обсъдим и въпроса: Какво е довело до това една от най надеждните батерии са се повреди толкова бързо?

Внимание!!! Не опитвайте да правите ремонт на ВВБ в домашни условия. Това е опасно за вашето здраве.

СЛЕДВА

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish