Тойота Аурис Хибрид Пневмотестер. Какво е и за какво служи?

Пневмотестер

Пневмотестер

 

Пневмотестер

Правим измервания. В първи цилиндър проблеми няма.

Нека първо разгледаме конструкцията на това устройство. Пневмотестерът се състои от два манометъра и регулатор на налягането. За да го използваме, отново се нуждаем от сгъстен въздух, но с по-голямо налягане. – За какво е нужно това? – питам читателите – Компресията така и така вече сме я измерили с компресометъра? Но работата е там, че компресометъра е много удобен и полезен инструмент за определяне на големи повреди в двигателя, като прогаряне на буталото или клапана или ако имаме отчупено парче. А всъщност много по-често трябва да работим с по-малки повреди. За тях се нуждаем от пневмотестер.

Тойота Аурис Хибрид Пневмотестер

Например, в случай на неплътно прилягане на изпускателния клапан (прогаряне на леглото на клапана). При такава неизправност компресометърът може да показва леко отклонение (до една атмосфера) при проверката с налягане на този цилиндър. Съгласно законите на класическата диагностика, такова отклонение не е фатално и поради това диагностиците не му обръщат особено внимание. А трябва. И затова.

Както помним двигателят на хибридния автомобил е дефорсиран и работи по цикъла на Atkinson. Следователно дори такова малко отклонение в степента на компресия ще повлияе на работата на двигателя. Той ще работи неравномерно. И трябва да знаем какво причинява тази неустойчива работа. С помощта на пневмонетъра можем да видим този проблем при първите му признаци. Подаваме около 4 атмосфери в цилиндъра и наблюдаваме втория манометър, на който ще се види ясно количеството въздух което изтича от цилиндъра. Не забравяйте, че всички клапани на проверявания цилиндър трябва да бъдат затворени по време на проверката.

Тойота Аурис Хибрид Пневмотестер

Но дори и на съвсем нова кола, или по-скоро на нов двигател, ще има изтичане от цилиндъра. Въпросът е в неговата величина. За начинаещи, вторият манометър на пневмотестора обикновено е оборудван не с проста скала, а с цветна. Така че, ако стрелката на втория манометър е в зелената зона, то течът е в допустимите граници. Ако стрелката попадне в жълтата зона или в червената, има проблеми (снимка).

Манометър

Манометър

 

От къде може въздухът да излезе от цилиндъра? Първият изход е през дефектни клапани (смукателен или изпускателен). Те могат да бъдат наранени. Това може да се случи в случай на хидравличен удар или когато буталото се удари в клапаните поради скъсване или неправилно инсталиран ремък или верига. В този случай дори чуваме в кой вентил е проблемът, т.е. къде отива съскащият въздух: към всмукателния или изпускателния колектор. Ако проблемът е в гарнитурата на главата, ще чуете чудесно как въздухът бълбука в охладителната система на двигателя.

Тойота Аурис Хибрид Пневмотестер

Ако проблемът е в сегментите – ще чуем шума на излизащия въздух от отворената капачка за наливане на маслото. Ще бъде по-трудно да се намери малка пукнатина в главата на блока. Определено обаче можем да определим кой цилиндър има проблеми и след демонтирането на двигателя ще я открием и, ако е необходимо, ще я поправим. Тук намира приложение едно просто и едновременно информативно диагностично устройство – пневмотестер. Но да се върнем малко и да си представим, че наистина имаме проблем с един от клапаните на двигателя. Как, без да разглобяваме двигателя, можем лесно да се убедим в това и освен това да убедим всеки недоверчив клиент?

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish