www.facebook.com/Priuschatbg

Забавяне и движение по наклон

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Когато плавно забавяте движение или се спускате под малък наклон, отпада необходимостта от предното количество енергия. Поради тази причина намалявате натиска върху педала на газта и ДВГ намалява оборотите. За по-бързо забавяне или при спускане при по-голям наклон спирате да натискате педала на газта. В момента, в който си махнете крака от там ДВГ веднага гасне. При последващо натискане на педала МГ2 започва да увеличава оборотите си и ако неговата енергия е достатъчна да движи автомобила с необходимата скорост ДВГ не пали.

Вече писах как при бавно движение МГ2 може да достави цялата необходима енергия при изгасен ДВГ. Режим EV може да бъде зададен по подразбиране (ръчно) до скорости 45-50 км/ч. Но за всеки автомобил тя е фиксирана и автомобилът ще ви уведоми със звуков сигнал и надпис върху дисплея, че този режим се изключва. Това не означава, че автомобилът не може да се движи само на ток при по-високи скорости. Засичани са случаи на движение само с електроенергия и при скорости над 90 км/ч, когато има лек наклон в наша полза. На равен път аеродинамичното съпротивление позволява на автомобила да се движи на ток до 64-67 км/ч. Увеличаването на скоростта ще доведе до запалване на ДВГ.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

При по високи скорости системата трябва да защити МГ1 от много високи обороти по същия начин, както когато се движи. Единствената разлика е, че короната получава енергия не от движението на колата, а от мотора МГ2. Същевременно генераторът МГ1 все още произвежда енергия със съпротивление съизмеримо на оборотите на въртене.

В резултат на това двигателят е принуден да се върти на празен ход без гориво и без искра на запалване. Разбира се, въртейки се така, МГ1 отнема енергията, която иначе би ускорила колата. Някои загуби на енергия отиват за въртенето на ДВГ, но основната част се усвоява като електричеството, произведено от MG1. Той просто става източник на електроенергия за да допълни частично енергията, консумирана от MG2. А останалата излишна електроенергия, ако има такава, отива във батерията.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

следва продължение

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish