Хонда Хибрид Видеоендоскоп. Да си представим, че наистина имаме проблем с един от клапаните на двигателя. Как, без да разглобяваме двигателя, можем лесно да се убедим в това и освен това да убедим всеки недоверчив клиент? За тази цел ще използваме следващото устройство от арсенала на диагностика. То се нарича видеоендоскоп (снимка). Устройството е миниатюрна цифрова камера с осветление, инсталирана на гъвкава и тънка сонда. Преди десет години много малко сервизи, които не пестят пари за висококачествено диагностично оборудване, биха могли да използват такъв инструмент. Затова, главно за тези цели, са внесени медицински ендоскопи.

Видеоендоскоп

Видеоендоскоп

 

Сега развитието на технологията е стигнало толкова далеч, че всеки сервиз може да си позволи видеоендоскоп. Цената на добро устройство започва от 100лв. В същото време към устройството е прикачен малък цветен монитор, на който е възможно да се види дефект в реално време или чрез свързване на устройството с компютър може да се осъществи завъртане на изображението и увеличаване на зоната, изискваща специално внимание.

Хонда Хибрид Видеоендоскоп

За това устройство не е проблем да видите драскотини на стената на цилиндъра, за да откриете износване на стената на цилиндъра или чужд предмет в горивната камера, да видите началото на прогаряне на клапана или леглото му. И за това не се изисква да се извършва, толкова сложна и скъпа работа като свалянето и разглобяването на двигателя (или свалянето на главата на двигателя). Не говоря за търсенето на малка гайка или болт, случайно попаднала в двигателя. В нашия сервиз, това устройство никога не стои на рафта да събира прах без работа!

Какво най-често гледаме с това устройство? На първо място, наличието на нагар в горивните камери и в леглата на всмукателните клапани! Нагарът – това е бич за хибридния двигател. Тук се формира много по-често, отколкото в традиционния двигател. Спомнете си, че в хибридния автомобил двигателят работи по-голямата част от времето си в неоптимален термичен режим, т.е. не се загрява достатъчно. От това отлагането на нагар се получава много по-бързо. Ние можеше и да не обръщаме внимание на този нагар, ако той не влошаваше работата на двигателя. Ще попитате: “Как може нагарът да пречи на двигателя?”.

Елементарно Уотсън! При отлагането на нагара на дъното на буталото и на главата на блока (включително и на клапаните), степента на сгъстяване се променя. И двигателят започва да работи с по-висока, отколкото трябва, компресия. До какво води това? До появата на удар в началото на запалването. Тези удари стават все по-силни и по-силни, докато собственикът най-накрая се уплаши и отива в автосервиз. Но в автосервиза не могат да открият причината за тези удари (или не искат да кажат) и “уговарят” собственика на колата за основен ремонт на двигателя. Всъщност, простото промиване на горивните камери решава всички проблеми и в рамките на половин час двигателят започва да работи тихо и гладко – като швейцарски часовник.

Хонда Хибрид Видеоендоскоп

Когато собственикът на колата вижда със собствените си очи какво се прави с горивните камери на неговия двигател, не се изискват допълнителни аргументи в полза на промиването. Също така с помощта на видеоендоскоп можем да видим състоянието на катализатора: дали е задръстен или не? По наличието на капки антифриз в горивната камера можем да съдим за прогарянето на гарнитурата на главата. Също така, видеоендоскопът ви позволява да прецените състоянието на дюзите на инжекторите. Но при диагностицирането на инжекторите ще използваме друго устройство. Това е стойка за диагностика на инжектори.

Те вече се произвеждат в огромно количество. Всеки самоуважаващ се производител, участващ в производството на автомобилно оборудване, представя модела си на пазара. Няма голяма разлика между тях. Разликата се състои в надеждността на оборудването и в създаваното налягане. Ако имате малък гаражен сервиз, тогава ще ви бъде достатъчен  евтин китайски стенд.

Хонда Хибрид Видеоендоскоп

Но ако използвате стенда ежедневно (и повече от веднъж на ден), е по-добре да не пестите пари и да вземете италианско, немско или американско устройство. При всекидневна експлоатация китайските няма да изкарат и година. И буквално в тях се чупи всичко: помпата, електромагнитните клапани, измервателните колби, маркучите и т.н. След като научите за всички тези очарователни качества на китайската техника ще си закупите марков уред с качествени компоненти. Той ще работи без проблеми в продължение на години (снимка).

Хонда хибрид

Руски стенд

Руски стенд с немска помпа, която лесно създава и поддържа налягане от 10 атмосфери, за проверка на инжектори. Устройството разполага с няколко вградени диагностични програми и способност да се създават и собствени.

КРАЙ

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish