Диагностика. Тойота Приус. Мултицет. В този урок ще поговорим за това, какво още ще ни трябва за да можем успешно да диагностицираме и ремонтираме хибридни автомобили. В предния урок разгледахме основния диагностически уред – скенера. Но както помним той общува само с електронни компоненти. Тоест той вижда само тези показания които му позволи електронния блок за управление.

Нека да си представим следната ситуация: Ние разглеждаме чрез скенера текущите параметри в Блока за управление на двигателя и виждаме, че термодатчика показва температура на въздуха –50 °C. А наистина ли тази температура съответсва на температурата навън?

Та такава температура е напълно възможно да има през Януари някъде в Сибир. Но в повечето случаи тези показания са неверни. Защо скенера получава лъжлива информация от Блока за управление? Къде е причината и как да я отстраним? За да отговорим на тези въпроси и да се справим с тази неизправност, ще ни трябва допълнително диагностично оборудване. Аз лично не разделям диагностичните уреди на основни и спомагателни. Мисля, че всички уреди са важни и че даден уред е важен и необходим в конкретната ситуация за конкретния автомобил. Затова ще ги разглеждаме в конкретни примери.

Диагностика Тойота Приус

Toyota Prius. Мултицет.

Нека се върнем към нашия датчик за температура на околния въздух. Ако виждаме , че скенера показва – 50 °C, а навън е горещо лято, то е напълно ясно, че блока за управление се опитва да ни излъже. Затова ние сме длъжни да си „поговорим“ със самия датчик без посредници, т.е. без скенер. С помощта на какъв диагностичен уред ще „разговаряме“ с температурния датчик? В този случай пръв помощник ще ни стане един най-обикновен мултицет.

Разбира се ако отворим дилърското ръководство за ремонт, то там ще ни предложат да използваме специален тойотовски инструмент с оригинален номер … . Но когато разберете цената на този уред веднага ви се изпарява желанието да си го купите. Не ме разбирайте неправилно! Никого не уговарям да не си купува качествено и надеждно оборудване. Аз лично нямам такъв, но моят мултицет не отстъпва по качество ни най-малко на оригиналния на Тойота. В повечето случаи малките автосервизи нямат „излишни“ средства за закупуването на този уред.

В такива случаи можете да се възползвате дори от евтин китайски уред, който се продава във всеки магазин за електроуреди. Цената му ще е около 100 пъти по-малка, а функционалните възможности почти еднакви.

Фото 1

Най-важното, на което искам да обърна внимание при покупката на такъв уред е качеството на накрайниците към него. Те се продават заедно с уреда, но тези накрайници ще бъдат здрави само около седмица. След това най-вероятно ще се скъсат. Затова когато си купите такъв уред си купете и един комплект резервни накрайници с по-дебел проводник. А още по-добре е един комплект с различни накрайници. Той ще ви помогне и в най-сложните случаи. (фото 2).

Фото 2

Диагностика хибрид (hybrid) honda insight

Често ме питат с какво захранване е най-добре да работи даден уред – със зарядни батерии, с алкални или с някакви други. В интерес на истината това изобщо няма никакво значение. Важното е заряда им да е достатъчен, за да може да работи уреда. Освен това за предпочитане е Уредът да е цифров, а не аналогов. Но най-добре е да е  с две скали – цифрова и аналогова. Разликата е следната: (фото 3 евтин китайски уред) (фото 4 качествен корейски уред). На снимката уреда е нагласен за измерване на съпротивление. На аналоговата скала отдолу свети една чертичка – нула ома. Когато показанията са динамични само по цифровата скала не можем да хванем нищо, а с аналоговата се вижда всичко.

В конкретния случай уредът е корейски, но има и китайски, които по-нищо не му отстъпват. Техните преимущества особено силно се отличават при диагностика на високо волтовата батерия. На това ще обърнем по-подробно внимание малко по нататък, а сега нека се върнем към нашия датчик за температура. Как ще го проверим?

Диагностика. Тойота Приус Toyota Prius. Мултицет.

Елементарно Уотсън – включваме мултицета на измерване на съпротивление. Откачаме куплунга на датчика и просто измерваме неговото съпротивление. Самият датчик представлява терморезистор. Тоест неговото съпротивление се изменя в зависимост от температурата на самия датчик, а тя зависи от външната температура на въздуха, където се намира той. При температура на околния въздух около 20 – 22 °С примерно, съпротивлението на датчика трябва да е 2.0 – 2.3 кОм (фото 3).

Фото 3

фото 4

Когато измерваме съпротивлението и видим, че то клони към безкрайност – това означава, че имаме прекъснат проводник на датчика. Ако съпротивлението клони към нула – значи имаме накъсо, тъй като дори при 70 °С неговото съпротивление е около 0.5 кОм. И в двата случая този датчик подлежи на смяна.

Диагностика хибрид (hybrid) honda civic

Много по – често при проверка на датчика ще установим, че той е в пълна изправност и показва точно това, което трябва. Тези датчици като цяло са много надеждни и много рядко се повреждат. Това може да се случи само при механично въздействие върху самия датчик – например при ПТП, летящ камък и т.н. Ако всичко по самия датчик е наред, преминаваме към проверка на куплунга и проводниците, идващи от датчика до блока за управление. Започваме с куплунга.

Той е разположен пред радиатора и по тази причина е под въздействието на всички атмосферни условия : дъжд, сняг, жега, прах, градушка и т.н. Въпреки че е добре защитен с гумени уплътнения, в него често попада вода. Това може да доведе до окисляване на контактите в куплунга. Можем да проверим състоянието на контактите с така наречения диагностичен инструмент – ЛУПА.

diagnostika hybrid toyota prius honda civic insight lexus

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish