Диагностика хибрид (hybrid)

Можем да проверим състоянието на контактите с така наречения диагностичен инструмент – ЛУПА. Много недооценяват този диагностичен инструмент, а в много сервизи дори липсва. (фото 4).

Фото 4 – лупа

А не трябва! Човешкото око, колкото и остро зрение да имате, често не е в състояние да види окисления или нагорял контакт. И ако в случая имаме само два контакта и то достатъчно големи можем да ги разгледаме и така, но в блока за управление на хибридната система без лупа не можем. Там контактите са десетки и са миниатюрни. Блокът на Toyota Prius 10 и Prius 11 е разположен толкова неудачно (в краката на пътника), че проблемите с контактите са много разпространени (фото 5, 6).

Фото 5 – окислени контакти

 

Фото 6 – окислени контакти

 

Като по-модерна разновидност на лупата може в някои случаи да се използва микроскоп или дори електронен USB микроскоп (фото 7).

фото 7 – електронен USB микроскоп

При цена от около 30 лв той се купува при първия ремонт на който и де е електронен блок за управление. С него с лекота могат да се видят лоша спойка, разпоен извод на интегрална схема и всякакви други микроскопични проблеми. Да се върнем към нашата задача. Вече огледахме куплунга и стигнахме до извода, че той е изправен, контактите нямат нагар и не са окислени. Следва извода, че проблема е в проводниците, които свързват датчика с блока за управление. Какъв уред ни трябва в случая?

Мултицет

Разбира се, най-използвания уред – мултицета. Откачаме двата куплунга и проверяваме проводниците за прекъсване. В някои случаи е доста трудно да се направи това. Причините могат да бъдат няколко. 1. Например, когато блока за управление се намира на неудобно място. 2. Когато нямаме електрическата схема на проверяваното устройство, да проверяваме повече от 100 контакта „наслуки“ няма смисъл. 3. В случая с „плаваща“ неизправност, когато ту има контакт, ту няма. В този случай ще ни помогне уред, който търси прекъсвания в проводника. Той се нарича уред за търсене на прекъсвания и окъсявания в проводници. Ето един пример за такъв уред: (фото 8, уред FF310).

фото 8 – уред FF310

 

Уредът се състои от две части: предавател и приемник. Предавателят се включва към проверявания проводник и генерира специален високочестотен сигнал. Приемникът притежава гъвкава антена и като я преместваме по дължината на проводника можем с голяма точност да открием мястото на повреда. Това се изобразява на приемника във вид на звуков и светлинен сигнал.

С него се работи лесно и удобно. Ние можем да открием мястото на скъсване (или разтегляне) на точния проводник дори и в голям сноп от проводници и без да виждаме самия проводник. При това мястото на повреда ще бъде локализирано в рамките на 1-2 см. Това е отличен уред, но за съжаление ние не винаги можем да се възползваме от него. Много електронни блокове не допускат към тях да се подава каквото и да е напрежение. В такива случаи ние се обръщаме към друг диагностичен уред, който се нарича пробник.

Пробник

Първите пробници са се появили в станата през 70 –те години на миналия век. Те са били съветско производство и са представлявали обикновена автомобилна лампичка, от която са излизали два проводника. Единия се е включвал към маса, а с втория се е изследвала мрежата. Там където е светвала лампичката плюсът го е имало. Така изследвайки мрежата последователно се стигали до мястото на прекъсване. Този уред се нарича още и пробна лампа. С него могат лесно да се открият още: изгорял предпазител, неработещо реле и т.н. С течение на годините пробниците са се усъвършенствали до съвремените пробници. Каква е основната им разлика? С пробна лампа не може да се работи с електронните блокове, а с новите пробници може и то без да се притесняваме, че можем да повредим някой електронен блок.

Пробник

 

Пробниците днес са достигнали такова съвършенство, че сами могат да определят полярността на проверяваната мрежа, нейното съпротивление, напрежение и редица други параметри (фото 9). Използвайки всички тези диагностични уреди ние с вас безпроблемно ще остраним такава неизправност, като неработещ (или неправилно показващ) датчик за температура на околния въздух. Какъв още уред ние можем да използваме за тази цел? Правилно – мотор-тестер!

diagnostika hybrid toyota prius honda civic insight lexus

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish