Диагностика на хибридни автомобили. УРОК 5

През 2006 година фирмата Nextech произвежда ново софтуерно попълнение за своята серия скенери CarmanScan.

В нея влизат следните скенери.

 

CarmanScan LiteCarmanScan VG

Универсалните скенери започват да поддържат и хибридни автомобили. Постепено освен английски език се добавят и други езици.

Какво могат да правят тези скенери по това време? Могат да диагностицират Prius 10, Prius 11, Estima и Alphard. Те четели данните в хибридната уредба и ВВБ. В менюто за избор съществувал само Prius. Другите модели ги е нямало, но се прочитали напълно чрез менюто за Prius. Проблем се появявал с Prius 11. Скенера не успявал да се свърже с ЕБУ на хибридната уредба или с ВВБ.  Въпреки това проблема се решава много лесно. Не се избира конкретната марка автомобил, а се влиза в блока за управление чрез общия режим и всичко си работи.

Следното касае само Prius 10. Така наречените неизтриваеми грешки в Блока за управление на ВВБ (C2679, C2579) не могат да бъдат изтрити с помощта на горните скенери. Съответното меню просто не съществува. Така също няма и „обучение“ на скоростната кутия на Estima и Alphard. То може да се направи със скенера Toyota S2000 Tecno или ръчно. За сметка на това е възможно да се пусне еквализация на ВВБ на Prius 11.

Основния недостатък на този скенер се състои в това, че не можем да видим подкодовете на грешките. Т.е. ние трябва да видим конкретното място на повреда, а не можем. Производителите не бързат да отстранят този недостатък. Подкодовете на грешките не можем да видим и до днес. Prius 20 никога не са се поддържали от този скенер.

Какво могат скенерите на CarmanScan днес? Това е пълноценна диагностика на хибридните Prius 10 Prius 11 Prius 20 Prius 30, Estima 10 и 20, Alphard 10 и 20, Camry, Lexus RX400h и GS450h, Honda Civic, Insight, Fit и др.

Неизтриваемите грешки вече лесно се изтриват с помощта на препрограмиране на блока със скенера, скоростната кутия се обучава с лекота, но все още има дребни забележки.

Carman AUTO-I 700

Ще разкажем например за флагмана на скенерите от серията CarmanScan – Carman AUTO-I 700.

 

 

Това е една от последните разработки на корейските специалисти. Тя е пусната в продажба през 2015 година. Скенерът е съвсем съвременен. Мощен, бърз, с добра графика, без копчета, има Wi-Fi. Поддържа диагностика на автомобили от всички краища на света. Осъществява диагностика от мотоциклети до камиони. Да се намери нужния автомобил е лесно. Интерфейса е интуитивен и списъка с марките може да се настройва.

Що се отнася до диагностиката на хибридни автомобили, скенера работи некоректно с Prius 30 и по-новите модели. Голяма част от данните в Prius 30 по хибридната част и ВВБ не са точни. В някои модели не всички параметри от ЕБУ на двигателя могат да бъдат прочетени. Например в Prius 20 не можете да видите ISC Learning, а в Rx400h не можете да видите корекцията на горивото. Някои от по-ранните модели могат да видят ISC Learning, но имат проблем с Misfire.

 

Замразена дата

Още един съществен недостатък е че не чете данни от замразената дата. Съответно няма да видим и подкодовете с помощта на този скенер. Напрежението на елементите на ВВБ на Prius 10 са разхвърлани по дата в различни краища на менюто: първите 14 са в началото, а другите 6 са в края на менюто. Дреболия, но предизвиква чувство на неудовлетвореност и досада. Грешките C2579 и C2679 се премахват без проблем. Еквализация на ВВБ се пуска нормално. Калибрира скоростни кутии. Активните тестове работят, в това число лесно може де се активира сервизния режим.

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish