Диагностика ХОНДА ИНСАЙТ.

Следващият въпрос е: какво е нормалното налягане на горивото? Отговорът на това е най-добре да погледнете в ремонтното ръководство за конкретния автомобил. Само там ще намерите точното работно налягане. Но има някои “общи” правила за всички съвременни бензинови превозни средства. Важно е да запомните, че работното налягане трябва да бъде повече от 3,0 atm. Например при различните модели Prius е около 3,2-3,5 атм. Но ако видим такъв натиск върху двигателя, това не означава, че помпата е наред!

Достатъчно е да се създаде малко натоварване на ДВГ (да се ускори колата), и вече можем да видим, че налягането внезапно пада до 1-1,5 атм. В повечето случаи е виновен запушения филтър за фино почистване на горивото, а понякога, но изключително рядко, филтъра за грубо почистване .

филтър за гориво

Запушен филтър за гориво

 

Разрез на запушен филтър

Разрез на запушен филтър

 

Диагностика ХОНДА ИНСАЙТ.

На повечето машини в този случай е достатъчно да се сменят филтрите и колата ще си възвърне предишната мощност. Но има правила и изключения. Това се отнася за Prius 11 и Prius 20, произведени за американския пазар. Те са лесни за различаване от останалите по оранжевите пътепоказатели във фаровете и стоповете. За мое голямо съжаление, собствениците на такива коли ще трябва да сменят целия резервоар в този случай, тъй като той не е разглобяем!

Какво друго бих искал да отбележа? Особено когато работите с този диагностичен инструмент е необходимо да спазвате следните правила за безопасност. Не забравяйте, че винаги има гориво в горивната тръба! При самото изваждане част от горивото може да стигне до бобините, куплунгите, ауспуха и др. В този случай вероятността за изгаряне на автомобила е много висока.  Освен това на много начинаещи диагностици се случва да пръсне гориво в очите. Не забравяйте за защитните очила и ръкавици!

Диагностика ХОНДА ИНСАЙТ.

Ето че се справихме и с още една неизправност и се запознахме с нов диагностичен инструмент, който много улеснява живота на диагностика. Но при недостатъчна мощност на двигателя, може да не е виновно налягането на горивото. Това означава, че налягането на горивото е нормално и при празен ход и при пълно натоварване, а колата все още не върви. В този случай най-вероятно е виновен въздухът или по-правилно да се каже всмукването в двигателя на неотчетено, от MAF сензора, количество въздух.

Ще видим това отново както на скенера, така и на газ-анализатора. Но трябва да отстраним този проблем! С какво да започнем? Необходимо е да се определи как въздухът попада в смукателния колектор без да е отчетен от MAF сензора. Разбира се, преди това вече сме проверили изправността на самия датчик за въздух. Такива места има достатъчно много под капака на една съвременна кола.

Диагностика ХОНДА ИНСАЙТ.

Понякога, тъй като въздухът се засмуква от двигателя през малка дупка, се чува доста добре едно свирене. Но на практика откриването на такава дупка е доста трудно. При новите автомобили под капака всичко е натъпкано толкова нагъсто, че понякога за откриването на смукателната тръба е необходимо да се разглоби почти половината двигател! И тогава на помощ идва следващото устройство на съвременния диагностик – машина за дим.

Всеки от вас е виждал такава машина на концертите на популярни поп и рок групи, когато сцената внезапно се покрива с изкуствена “мъгла”. Димомашината на диагностика е същата, само че много по-малка (снимка). Устройството е толкова просто, колкото е гениално! Нагорещена свещ (обикновено се използва такава от дизелов двигател) получава масло, което се нагрява и образува дим. За целта ние използваме бебешкото масло на Johnson’s baby.

 

машина за дим

машина за дим

Диагностика ХОНДА ИНСАЙТ.

Преди няколко години да имаш преносима машина за дим в арсенала си беше много яко! Те бяха сглобявани от занаятчии, на които завиждаха дори диагностиците на официалните дилърски центрове. Най-интересното е, че според изискванията на дилърите няма такова условие машината за дим да бъде диагностичен инструмент за много производители на автомобили дори и до днес! Ето защо собствениците на сервизи, опитвайки се да спестят пари, отказват на исканията на диагностиците за закупуването на такъв агрегат.

Но тази икономия е за сметка преди всичко на собственика на бизнеса. Тъй като работното време на специалистите, което може да бъде спестено от машината за дим, заплаща разходите за придобиването й още първия месец от експлоатацията.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish