Батерия на хибрид ЛЕКСУС. УРОК 10-2.

И сега на дневен ред идват по-модерните литиево – полимерни (Li-Polymer). Така че защо японските инженери използват NiMH батерии в автомобила Prius? Дали те са най-мощните, най-надеждните или с най-голяма енергоносимост (капацитет)? За да се отговори на тези въпроси, трябва да се разгледат понятия като “вътрешно съпротивление на батерията”, “капацитет на батерията”, “остатъчен капацитет на батерията”, “енергийна плътност”, “експлоатационен живот”, “цикли на зареждане и зареждане” и т.н. ,

Да започнем с енергоносимостта. Капацитетът на акумулатора се определя от количеството електричество, което може да достави, когато се зареди от електрическата мрежа. Това количество енергия се измерва не в кулони, както ни беше преподавано в училище, а в по-големи величини – ампер-час (a-h). 1 а • ч = 3600 кулона. Самата мерна единица показва, че капацитетът на акумулатора е произведението на постоянния ток на разреждане на акумулатора (в ампери) по времето за разреждане (в часове): E (A • h) = I (A) • T (h).

Батерия на хибрид ЛЕКСУС

Много хора често объркват капацитета на батерията и нейния заряд. Разликата може да бъде показана условно с примера на чашата с вода. Общият обем на чашата (например 200 ml) – това ще бъде капацитетът. И това няма да се промени в зависимост от това дали чашата е празна или пълна. Така е и с батерията: тя се зарежда или разрежда, но има същия капацитет. Но зарядът постоянно се променя т.е. колко милилитра вода се сипва в чашата и колко се излива от нея.

Но за да заредим батерията, трябва да вкараме повече електроенергия, отколкото ще отдаде при разреждането. Съотношението между капацитета на акумулатора и количеството енергия, необходимо за зареждането му, се нарича капацитет на отдаване.

Да започнем с най-големия недостатък на оловно-киселинните батерии. Вие, разбира се, вече предположихте, че това е теглото им! В допълнение към факта, че оловото е много тежък метал, за работата му се изисква много голямо количество електролит. Поради теглото си оловно-киселинните елементи не биха могли да действат като високоволтови батерии (ВВБ) в хибридни машини. В допълнение, тези елементи са много чувствителни към удари и сътресения.

Важен фактор за избора на типа батерия е енергийната плътност или специфичната енергия. За да го изчислите, трябва да знаете масата на батерията и нейния капацитет на 1 кг тегло. Измерва се във ват-часове. С най-голяма енергийна плътност са литиево-полимерните батерии. Тяхната специфична енергия е около 170-190 W / h / kg. Приблизително 100 W / h / kg имат литиево-йонните батерии. А никел-метал хидридните NiMH батерии имат само 70 W / h / kg енергийна плътност.

Никел-кадмиевите и оловно-киселинните батерии едва достигат 30-40 W / h / kg. За батериите, инсталирани на хибридни машини, е много важно тази енергия да бъде колкото е възможно по-голяма. Това е много по-важно отколкото ефективността или капацитета на отдаване.

Батерия на хибрид ЛЕКСУС

И изглежда, с тяхната плътност на енергия нямат съперници. Но тогава законите на физиката влизат в сила. И според законите на физиката, такъв фактор като вътрешното съпротивление на батерията е много важен. Колкото по-високо е, толкова по-лоши са нейните характеристики при натоварване.

При никел-метал хидридните батерии то е сред най-високите! Това означава, че с увеличаването на натоварването на елемента, никел метал хидридната батерия най-бързо ще “падне”. След това ще падне напрежението на литиевите, а никел-кадмиевите батерии ще бъдат последни. Според този параметър “старите” никел-кадмиеви батерии изпреварват съвременните литиеви батерии.

следва

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish