Батерия на хибрид ХОНДА. УРОК 10-3.

На нас ни е необходимо ВВБ да отдава напрежение, колкото се може по дълго и с колкото се може по-голям ток. Но когато батерията отдаде своята енергия, ние трябва да я заредим. И тук идва друг важен параметър, като например минимално време за зареждане на батерията.

И отново на отпред стоят никел-кадмиевите батерии. Времето им за зареждане е около 2 пъти по-малко от това на никел-метален хидридните и почти 7 пъти по-малко от това на литиево-полимерните батерии. А времето за зареждане е много важно, тъй като в рамките на само 10 минути BBB в един хибриден автомобил може да бъде зареждана и разреждана няколко пъти.

Елементи от ВВБ от Хонда Хибрид

Honda Hybrid

Хонда Хибрид

Батерия на хибрид ХОНДА

ХОНДА ХИБРИД

ХОНДА ХИБРИД

И тук стигаме до следващия важният фактор за оценка на батерията – брой цикли заряд-разряд, или с други думи, трайност на батерията или срок на експлоатация.

И тук, за наша изненада, отново на първо място е нашата “допотопна” – никел-кадмиева батерия. Такива батерии издържат повече от 1500 цикъла на зареждане и разреждане, а когато се използват правилно, те са най-“дълговечни “. Никел-метал хидридните батерии, според уверенията на японските производители, могат да издържат на около 1000 такива цикъла. А животът на литиевите батерии е ограничен само до 500-800 цикъла на зареждане.

Съответно възниква следният въпрос: защо никел-метал хидридните батерии на  Prius-10 работят без проблеми от 1997 г. насам , а напълно същите на “Хонда Сивик хибрид” “умират” след 5-6 години? Какво, да не би да имат различен брой цикли? Както се казва – проблемът не е във вашия телевизор.

Хибридна Батерия Приус

ВВБ в багажника на Prius

Елементите на тази батерия имат едно неприятно свойство – ефект на паметта. По-добре е дори да кажете, ефект на цикличната памет. От всички видове батерии то е най-силно изразено за никел-кадмиевите и никел-метални хидридните батерии. Какъв е този ефект? Ефектът се състои в това, че има загуба на капацитет на батерията. Как така, защо, каква е причината?

Батерия на хибрид ХОНДА

ХОНДА ХИБРИД

БАТЕРИЯ ХОНДА ХИБРИД

Нека образно да си представим батерията във вид на чаша с пясък. В чашата има много песъчинки – това са кристални образувания на активното вещество на батерията. Те имат ПЛОЩ. И колкото по-голяма е тази площ, толкова по-голям е капацитета на тази батерия. Сега си представете, че сме започнали да зареждаме тази “чаша с пясък”, когато тя не е още напълно изтощена. В частта на дъното на чашата пясъка започва да се слепва на бучки и площта на активното вещество става по-малка.

Това се случва всеки път, когато зареждате елемент, който не е напълно разреден. И “песъчинките” със всеки път стават по-плътни и по-плътни се слепват в малки “камъчета”. А капацитетът на такъв елемент става все по-малък. Следователно, ние трябва да разреждаме батерията, колкото е възможно по-често и колкото е възможно повече. Но тук ни дебне друга опасност – не можем да разредим батерията под определено ниво, без да навредим на нейното здраве. Това ниво се нарича крайно напрежение на разряд.

При разреждане под нивото, изчислено от производителя на батерията, ще се случи следното. В оловно-киселинните батерии се осъществява необратим процес на образуване на кристален оловен сулфид PbS04. Това олово покрива плочите с бяло покритие. В този случай то има висока специфична устойчивост и не се разтваря в електролита. Съответно се  увеличава вътрешното съпротивление на активната маса на плочите. Този процес се нарича сулфатизация на елементите.

следва

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

 

en_GBEnglish