Батерия на електромобил Тесла. УРОК 10-4.

Нивото, до което Panasonic позволява да се разреждат елементите му, е приблизително 33%. И разреждането на клетката (батерията) до това ниво трябва да бъде приблизително веднъж на всеки 10 дни. На Prius този алгоритъм на задължителното максимално разреждане е интегриран от производителя в контролния блок на ВВБ и е редовно изпълняван.

Но на Honda-Civic Hybrid инженерите са стигнали до извода, че този процес на принудителна еквализация е ненужен и е проектиран само веднъж на всеки два месеца! Това е катастрофално малко за работата на ВВБ. От тук идва и малкия срок на годност на ВВБ на Honda. Осъзнавайки грешката си, инженерите от Хонда се опитват да поправят ситуацията с принудителното зареждане с няколко последващи ъпгрейда и до някъде успяват да удължат срока на използване на  батерията на Honda-Civic Hybrid.

Електромобил Тесла

TESLA

TESLA

Е, сега, след като актуализирахме знанията си за батерията, устройството и основните понятия, нека да преминем към практическа работа. Например, трябва да проверим капацитета на допълнителната батерия в хибридния автомобил. Той е оловно – киселинен. Класическият метод за изпитване ще бъде контролиран разряд. За да направите това, батерията трябва да бъде напълно заредена и след това разредена с постоянен ток, записвайки времето до крайното напрежение на разряд. След това определяме остатъчния капацитет по формулата: E (A • h) = I (A) • T (h).

Батерия на електромобил Тесла

Tesla battery pack

Tesla battery pack

Изходящият ток обикновено се избира така, че времето за разреждане да съответства приблизително на 10 часа (в зависимост от това за кое време на разреждане е посочена номиналната мощност на акумулатора). И тогава сравняваме остатъчния капацитет на батерията с номиналния капацитет. Ако остатъчният капацитет е под 70%, тогава такъв елемент е дефектен. Но както виждате, този процес на определяне на остатъчния капацитет на батерията е много сложен и трудоемък. И най-важното – отнема много време. За по-бърз (но по-малко точен) начин за определяне на остатъчния капацитет са създадени специални устройства: товарни вилки и товарни апарати.

Товарните вилки са доста употребявани. По принцип с тях трябва да бъдат оборудвани всички  автосервизи. Те са аналогови и цифрови. Товарните вилки ви позволяват да определите остатъчния капацитет на батерията само за няколко секунди. Как да ги използваме, ще разгледаме следващия урок.

край

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish