ТОЙОТА ПРИУС Мултифункционален дисплей

TOYOTA PRIUS – ТОЙОТА ПРИУС

TOYOTA PRIUS HYBRID - МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН ДИСПЛЕЙ

TOYOTA PRIUS HYBRID – МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН ДИСПЛЕЙ

Много се интересуват от това какво показват стрелките и правоъгълничетата със зелените колички по екрана на центлралния дисплей. Да започнем поред.

Централния дисплей има различни режими. На първо място това е изобразяване на различните режими на работа на хибрида. Имам предвид схематично нарисуваната картинка с въртящите се колелца, двигател, батерия, електромотор и стрелки. Тук всичко е интуитивно и разбираемо. Дадената схема показва разпределението на енергията в текущия момент и в какъв режим се намира хибрида. Вдясно горе е показана моментната температура навън. Отдолу текущия моментен разход на бензин. Вляво долу е бутона за втория режим на дисплея. На него можем да видим по-подробна оценка на разхода на гориво. И режима на шофиране.

Движение на бензин и зареждане на батерията

 

И така пред нас е черен екран с плоски жълти правоъгълници.

Най десния правоъгълник показва моментния разход на гориво. Ако движението е само на електричество то разхода на бензин ще е 0 л/100км

TOYOTA PRIUS HYBRID

TOYOTA PRIUS HYBRID – Движение само на електричество

На дисплея в ляво и в центъра има шест правоъгълници, разделени от скала през 5 мин. На всеки 5 мин. се изобразява сумарния разход за това време. За 30 мин. дисплея се запълва с различни по височина правоъгълници, където тяхната височина изобразява разхода на бензин. От този „Тетрис“ ще разберете кога карате икономично и кога не. Когато колата стои правоъгълник няма да има.

TOYOTA PRIUS HYBRID

TOYOTA PRIUS HYBRID – Среден разход 3.8л/100км

Вдясно долу дисплея изобразява км от принудителното нулиране или от последното зареждане на пълен резервоар. Ако заредите наведнъж повече от 20 л то този брояч ще се нулира автоматично, но това невинаги се получава. Показанията вляво долу показват сумарния разход на гориво след последното нулиране. Сумарния разход отчита и разхода, който е  направен при работа на автомобила на място, т. е. ако автомобила работи на място то показанията ще се променят.

 

Бензиновия двигател на Тойота Приус работи на място

Средния разход се е повишил на 3.9л/100км

Сега за зелените колички в жълтите правоъгълници.

Една количка изобразява 50 Вата в час електроенергия, която се е върнала обратно в батерията при рекуперация – спиране. Това става по следния начин. При натискане на педала на спирачката с усилие по-малко от 0.3кг се задейства единия електродвигател, Който зарежда батерията. При натискане  с усилие 0.3 до 0.7 кг се задейства и втория електродвигател, а при натиск по-голям от 0.7 кг се задейства и хидравличната система на четирите колела. Това е една от причините хибридните автомобили да сменят накладки на 200000 км, а понякога и повече. При натиск до 0.6 кг имаме почти 90% рекуперация на електроенергия. Извод – Спирайте плавно – ще имате по-малък разход на бензин.

TOYOTA PRIUS HYBRID

Движение на TOYOTA PRIUS HYBRID без да е натиснат педала на газта – батерията се зарежда

Сега за дисплея с тяговата батерия. На екрана с потока на енергията е изобразена батерия с 10 хоризонтални чертички. В зависимост от нивото на заряда чертичките се различават по цвят и брой. Минимално ниво на заряд имаме при две лилави чертички. В този момент заряда отговаря на 43% . При еквализация на батерията, която се случва автоматично и няма нищо страшно в това ще видите само една лилава мигаща чертичка. Тогава нивото на заряда ще е точно 33%.

TOYOTA PRIUS HYBRID

TOYOTA PRIUS HYBRID – Батерията е почти заредена

Напълно заредената батерия ще се изобрази в зелен цвят. Когато видите 8 зелени чертички това означава, че заряда на батерията е 75% от целия капацитет на батерията. Много собственици на хибридни автомобили се тревожат от факта, че рядко виждат 10 зелени чертички. В това няма нищо страшно. Работния диапазон на батерията е точно в СИНИЯ сектор. Повтарям най-здравословно за батерията е да нощува в синия сектор. Единствено, когато температурата е под -20 градуса е препоръчително вечер да изгасите при минимум 6 сини или 7 зелени.

 

Веднага предупреждавам соственицете на TOYOTA PRIUS HYBRID, които планират да поставят ДВД или други устройства. Ако искате по време на движение дисплеят да показва двд и т.н. за това е необходимо да бъде срязан датчика за скорост, който идва на самия монитор. При срязване на този проводник монитора ще продължи да работи, но колелата ще спат да се въртят, няма да се виждат стрелките и няма да се вижда разхода на гориво. Ще остане само моментния разход на гориво. За да съчетаем полезното с приятното е необходимо да изведете този проводник през едно ключе за изключване, когато желаете да гледате нещо друго.

 

Save

Save

en_GBEnglish