Какво би се случило в случай, че сте с електрически автомобил през зимата в задръстване и батерията падне? Представяте ли си, ако всички коли са електрически?

Задръстване през зимните месеци
Задръстване през зимните месеци

Много интересни въпроси, който ще разгледаме детайлно. Наистина тук се събират няколко лоши обстоятелства и ако към тях прибавим, че в колата имаме деца, положението става повече от притеснително. Разбира се производителите на такъв тип автомобили са предвидили и такъв вариант, макар че идеята е да се возите в колата, а не да стоите на едно място и да се отоплявате.

Друг интересен момент е, че дори да звъните на пътна помощ, няма да ви помогнат особено, защото нали се сещате, че всички имат същия проблем като вашия. Следователно пътна помощ няма как да стигне точно до вашата кола, тъй като все пак сте в задръстване. Не на последно място излиза факта, че след като цяла нощ сте били в колата, на сутринта дори пътя да е почистен, вие нямате енергия за да си тръгнете и това до безкрай.

Задръстване на електрически автомобили при зимни условия

През лятото поне няма да има нужда да отоплявате купето, но климатика ще е натоварен много. Тези въпроси е добре да се зададат на правителствата, които искат да въведат масово зелената енергия. Самите производители на електрически автомобили вече имат решение на този проблем. Освен че батериите могат да захранват голям пробег, те могат да поддържат десетки часове температура в купето до 20 градуса по Целзий.

Помощни системи в електрическите автомобили

Как се постига това? Има няколко варианта, като единият е добре познат в електрическите вериги, а именно голямо съпротивление, пропорционално на голямо отделяне на топлина. Това е голям преразход на електроенергия и в дадения случай е неудачен. Новите електромобили показани на Париж мотор шоу се правят вече с термопомпи, които доста спестяват от енергията на батериите и при това ги затоплят . Зависи от капацитета на батериите. Ако са добре заредени може да издържат много часове при температура на купето около 20 градуса.

Задръстване през летните месеци
Задръстване през летните месеци

Най-добрият вариант в такива случаи е хибриден автомобил, за който не веднъж е ставало въпрос в предишни наши статии. Поради тази причина само го споменаваме. Но да се върнем на електромобилите. Въпреки че Европейският съюз иска да наложи зелената енергия в големите градове, все още шофьорите са доста скептични през зимата. Опасенията им са напълно основателни, особено ако тогава покрай тях мине мощен джип с висока проходимост.

Напоследък корейските автомобили се оказва, че са със затворен тип батерии, за да може вътре да циркулира течност поддържаща постоянна температура. Има какво още да се желае в усъвършенстване на електрическите коли и това е само началото на нова ера в тази индустрия. Надпреварата за клиенти е голяма, както и живота на този тип коли.

Съветът ни е да познавате много добре вашата кола и да я поддържате в добро състояние през зимата, за да не берете душа на пътя. Използвайте с акъл Еко режимите на работа на вашата електрическа кола, за да намалите консумацията на енергия.

Categories: Статии

en_GBEnglish