TOYOTA PRIUS 3

Пускането на първите модификации на Toyota Prius 3 Hybrid е много особен период в развитието на автомобилостроенето. Те не могат да бъдат наречени красиви автомобили. Единствено може да се отбележи тяхната специална практичност. Като цяло те предлагат на своите собственици малко повече, отколкото например най-богатото оборудване на Toyota Corolla, но печелят със забележимо пристрастие към високите еко-технологии, пестеливост и уникалност. Но времето се промени и има все повече подобни автомобили, Toyota Prius загуби своята индивидуалност. Спешно бяха необходими промени.

Промяна, но не и трансформация Toyota Prius 3

През 2009 г. Toyota Prius се промени значително. Това се отрази не само на стила на автомобила, но и на целия му дизайн. С две думи грозното пате се превърна в един красив лебед. Направени са редица значителни “подобрения”, които са “увеличили” мощността на бензиновия двигател до по-високо ниво. Това позволява на шофьорите да изпитват най-голямото удоволствие от шофирането. В същото време инженерите на Тойота успяват да намалят допълнително разхода на гориво, който по това време се превърна в един от най-ниските в хибридния сегмент, като едновременно с това запазиха една отлична функционалност.

Направени са технически промени в хибридното задвижване на превозното средство. Хибридът е получил нов 4-цилиндров 1,8-литров двигател 99 к.с и два електродвигателя с мощност 82 кВт, което е доста повече в сравнение с предишното поколение. За сравнение Prius 2 притежава 1,5-литров двигател 78 к.с и два електродвигателя с мощност 60 кВт. Системата на Батерията също се е променила. Сега тя се състои от NiMH никел-метал хидридни клетки със същия капацитет с избор от четири настройки за използване на енергията – нормален, EV, EKO и POWER.

Но за огромно съжаление хубавите неща свършват до тук. Новата хибридна система използва батерията по коренно различен начин от предшественика си PRIUS 2. Тук основната цел на Тойота е да се постигне минимален разход на гориво и колата реално физически е загубила част от мощността си. И най-големият МИНУС е, че успява да повреди батерията много по-бързо от PRIUS 2.

Промените са наистина забележими, но дори с тяхна помощ Toyota Prius Hybrid не промени характера си. В базовата версия автомобилът е оборудван с малки 15-инчови джанти, а във версията Sport е оборудван със 17-инчови джанти и с тях определено изглежда съвсем друг автомобил.

В режим EKO автомобилът все още се движи бавно, оставайки кола за плавно, премерено шофиране по широки улици с трафик. Да, можете да спестите гориво и да ускорите в точния момент, но това е всичко. Повече или по-малко агресивно шофиране е потиснато от строго настроена система за икономия, лишаваща ви поне малко удоволствие от шофирането.

Но в режим SPORT се превръща в съвсем друг автомобил (според производителя), превръща се в звяр. НО истинският звяр в случая е PRIUS 2, който бие PRIUS 3 както на старта от 0 до 100, така и при изпреварване със 100 км/ч На светофара трудно могат да ви изпреварят автомобили с двулитров турбо мотор и нагоре.

Отвътре и отвън Toyota Prius 3 Hybrid

Toyota Prius Hybrid 3 е трансформиран външно и вътрешно. Разбира се стилът остава разпознаваем, но грубият завършек на предишния модел е значително трансформиран. Повдигнатата малко задната част на колата придава доста по-спортен вид, което много се харесва от потребителите. Като интегриран елемент на задната врата е добавен спойлер. Изглежда незначителен детайл, но оказва значително влияние върху външното възприятие на модела, правейки хибридния много по-елегантен. Най-горната точка на покрива е преместена по-близо до задната част на автомобила, което дава на пътниците на задния ред повече пространство за главата.

Подобрена е ергономичността на купето. В автомобила е инсталирано ново табло за управление, добавено е място за съхранение на малки неща.

Материалите използвани за вътрешния интериор стават забележимо по-добри. Представителите на модела сега искат не само да отдадат почит на околната среда, но и да се чувстват в автомобил от висока класа. Добавени са много елементи от премиум класа на Lexus, особено в таблото, както и високотехнологични опции като нова навигационна система, задна камера и круиз контрол.

Като опция е възможно да се поръча комплект монтирани на покрива слънчеви панели с отваряем люк. С тяхна помощ е възможно автономно поддържане на определена температура в купето дори когато двигателят на автомобила е изключен. Много удобен вариант в страни с горещ климат.

Оптиката съществено се е променила. Старите фарове са заменени от модерни LED светлини. Това не се отнася за базовите модели. На късите светлини е поставена леща (лупа). Това е поредния минус за този модел. Новите къси светлини светят значително по лошо от предния модел.

Безопасност Toyota Prius 3 Hybrid

Това, което е запазено и при Toyota Prius 3 Hybrid, е безопасността при пътуване. Още от първите модификации Toyota Prius Hybrid си остава един от най-безопасните автомобили в света.

В представената модификация показателите за безопасност са значително разширени. Автомобилът е оборудван със системи ABS и ESP от ново поколение, електронна система за имитация на блокаж на диференциала, която добавя стабилност на автомобила на път с хлъзгава пътна настилка или при лошо време.

Toyota Prius 3 Hybrid определено се промени през 2009 г. Той стана “по-мощен” и по-икономичен, управлението и динамиката се влошиха малко, но за сметка на това дизайнът стана много по-привлекателен.

В рейтингите за безопасност автомобилът показа един от най-добрите показатели за активна и пасивна защита на пътниците. При тестовете за катастрофа той представи минималната опасност както за пътниците така и за пешеходците.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

Categories: Статии

en_GBEnglish
slot gacor
slot thailand
https://nfxdigital.com/
https://bridgejunks.com/
https://www.english-chesterfields.co.uk/wp-includes/images/