Как се кара хибрид

От доста време ми се върти в главата да напиша тази статия, но все отлагах поради липса на време и т.н. Сега дойде и нейния ред.

И така драги водачи на хибридни автомобили време е разберете, че нашите автомобили не са Тесла или който и да е друг електрически автомобил. Изключение правят и всички плъг ин хибриди. Тази статия не се отнася за тях, но тази статия е важна и се отнася за всички останали хибридни автомобили.

Как се кара хибрид

Хибрида се кара коренно различно от всеки друг автомобил. Трябва да запомните няколко основни неща. Първо – хибрида НЕ е електромобил. Второ НИКОГА не потегляйте на ток. Ако тръгнете само на ток ценното електричество ще бъде изхабено само от две тръгвания и след това двигателят ще трябва да зарежда батерията и ще изгори голямо количество бензин, което ще е два пъти повече от икономисаното за двете тръгвания. Второ – когато тръгвате и пред вас е зелена светлина и имате достатъчно разтояние до следващия светофар и ще вдигнете повече от 25 км/ч ВИНАГИ настъпвайте педала на газта така, че двигателят да запали.

Настъпвайте педала до момента, в който решите,  че не желаете да ускорявате повече и искате само да поддържате вдигнатата скорост. В този момент отпуснете педала за половин секунда, двигателят ще угасне и след това настъпете леко, така че все едно има яйце под него и се движете така до следващия светофар. Когато спирате спирайте отдалеч и равномерно. Така можете да акумулирате почти 100 % от това, което може да се акумулира, като се извадят само загубите от топлина. Колкото по-силно натискате спирачката толкова повече загуби ще има.

Освен това в един момент при по-рязко спиране ще се активират и накладките. Точно така – хибридния автомобил спира на ток. Накладките се използват само, когато стоите на едно място и когато имате екстремна ситуация. За този бонус не се знае много. Да, хибридните автомобили никога не сменят дискове. Те не се износват. И накладки също. Е да кажем примерно, че веднъж на 10 години може да ги смените и то не защото ще са се износили, а защото материалът ще е остарял. Но да не се отклоняваме от темата.

Когато се движите в трафик и колите едва мърдат, тогава естествено може да пълзите само на ток, докато го има в батерията.

Как се кара хибрид

Сега за климатика: Климатикът никога не се използва в автоматичен режим. Желателно е да си нагласите температурата и оборотите на вентилатора ръчно. Оборотите НИКОГА не трябва да са на най-малката степен. Препоръчително е вентилатора да е на 3 –та степен и в краен случай на втора. Колкото по – силно (не студено) духа толкова по-добре се охлажда батерията. А колкото е по- топла, толкова по-малко ток ви дава да ползвате. Извод – ако на вас ви е комфортно, то и на батерията ще и е добре. Не забравяйте батерията е отзад и студения въздух по-трудно стига до нея ако вентилаторът не духа достатъчно силно.

Батерята – ВИНАГИ  карайте автомобила с, колкото се може по-заредена батерия. Най-нисък разход ще имате, когато батерията ви дава най-много енергия. А тя ще дава най-много енергия, когато е заредена и когато е студена. При липса на дълъг наклон трудно ще успеете да я заредите до горе, но шест от осем бара (чертички) са напълно постижими във всяко равно населено място. Вечер, когато ще паркирате автомобила оставете батерията да се охлади и да падне един бар. Най-здравословно е да се гаси автомобила, когато батерията е близо до 50%.

Как се кара хибрид

Веднъж на 7 до 10 дена разреждайте батерията максимално. Това по принцип трябва да е зададено в блока за управление на батерията, но забелязвам, че в някои модели това не се изпълнява самостоятелно или се изпълнява много по-рядко, а тази процедура е много важна да здравословното състояние на батерията. По този начин батерията се калибрира автоматично и успява да възстанови част от изгубения капацитет на най-слабите клетки. Това не е панацея и не може да съживи вече „умрели“ клетки, но повярвайте ми има огромен ефект върху живите, но отслабнали клетки.

За днес толкова.

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

Categories: Статии

en_GBEnglish