Как комарът уби Тойота. СТАТИЯ ПЪРВА

Или Как един комар успя да убие една Тойота Приус.

Тази статия не е написана от мен Пламен Пеев, а само е преведена от руски от мен. Тя е написана от Сергей Николаевич, който е преподавател по хибридни автомобили в Екатеринбург, Русия , собственик на „Гибрид-сервис“ и автор на техническа литература за ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ.

Това се отнася и за по-голямата част от статиите, които ще бъдат публикувани на сайта., както и тези, които ще бъдат копирани от този сайт на други сайтове свързани с Хибридни Автомобили.

ПОВТАРЯМ по-голямата част от статиите са написани от СЕРГЕЙ НИКОЛАЕВИЧ.

Да си представим следната ситуация. Горещ Юли през 2013г. Семейство от мъж, жена и 2 деца отива за уикенда на палатка до едно езеро. В събота вечерта, когато жегата отминава семейството решава да приведе колата в приличен вид. Докато майката с децата перат и мият таткото решава да направи малко техническо обслужване. Речено-сторено. Сменен е салонния филтър. Свалена е и е промита дроселната клапа. Сменени са свещите. Сменен е и въздушния филтър.

Наближава неделя вечер. Бреме е за потегляне към дома. Палатката, дюшеците, масата и столовете заемат своето място в багажника. Всички влизат в колата и заемат местата си. Ключ на Старт. Колата оживява. Таткото включва скоростния лост на D отпуска спирачката и двигателя угасва. На дисплея „чек“ и триъгълник с възклицателен знак. Но “нас с голи ръце няма да ни победиш” , “нас голыми руками не возьмешь!”

Таткото отлично знае, че не може да повреди колата. Приуса той го обслужва вече три години. Познава го както собствените си зъби. Как говорят «собаку съел»  От багажника се вадят всички инструменти и се почва проверка по целия кръг: дроселната клапа, свещите, филтърът, кабелите, куплунгите. Всичко е направено правилно. Няма причина а колата не ще да пали и това е… Слънцето клони към залез. Няма какво повече да се направи и изхода е само един – Пътна помощ.

В понеделник колата на гърба на платформата попада в сервиза. Клиента с подробности разказва как се е опитвал да победи това „желязно тъпо чудовище“ със собствени сили. Скенерът още не е включен и се попълва бланката за диагностика. Докато запълвам бланката се опитвам да проведа пряк диалог. Задавам въпроси за последното зареждане с гориво, маркировка на поставените свещи, наличие на комари при провеждане на техническото обслужване на езерото.

Последния въпрос вкара таткото в шах!

– Какви комари?

– Най-обикновени, тигрови и т.н., такива които хапят здраво.

– Да там бяха с хиляди.

Край! Скенера може да не се включва диагнозата е ясна. Пред очите на изумения собственик сваляме датчика за въздух MAF SENSOR и Ура имаме попадение. Един малък кръвопиец е свършил земния си път със самоубийство на нагорещените жички на датчика! Издухваме овъгления труп на комара, поставяме датчика на мястото му и Ооо чудо! Пред очите на изумения собственик мъртвия железен кон оживява!

Както се казва «а дело было не в бобине…» „Повредата не е там, където очаквахме…“ или нещо подобно.

Хайде сега да разгледаме как малкия комар успя да убие такова голямо желязно чудовище, като Тойота Приус! Това може да се случи на всяка кола, която притежава такъв датчик.

От какво се състои MAF SENSOR, кой го е изобретил, какво е неговото устройство и как да го обслужваме?

Като начало да видим къде се намира и как да стигнем до него – следим стрелката.

Както виждаме разположението е много удобно, а отблизо изглежда така.

Цветът на проводниците

Маркировка

Сваляме и го гледаме отблизо.

На рисунката вляво е принципната електрическа схема, а вдясно външния вид и разположението на температурния сензор и измерващия елемент. Черната стрелка показва посоката на движение на въздуха. За да видите тези неща трябва да обърнете датчика и да погледнете вътре.

С това се надявам да сте получили представа къде се намира и от какво се състои MAF SENSOR

Сега трябва да разберем как и на какъв принцип работи.

Той е необходим за точното дозиране на горивната смес, която се подава в цилиндрите.

 

Следва продължение…

en_GBEnglish