TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

Система EBD (Electronic Brake force Distribution) е проектирана да преразпределя спирачните сили между предните и задните колела, както и колелата от дясната и лявата страна на автомобила, в зависимост от условията на шофиране.

EBD работи като стандартен 4-канален електронно контролиран ABS.

При спиране на праволинейно движеща се кола се получава преразпределение на товара и спирачното усилие също се преразпределя т.е. предните колела се натоварват повече, а задните колела от своя страна се разтоварват. Приблизителното съотношение, което се получава е 70/30. Това се прави така, защото ако задните спирачки развият същото спирачно усилие като предните, вероятността от блокиране на задните колела ще се увеличи. Използвайки сензори за скоростта на колелата, ABS контролиращото устройство усеща този момент и регулира входящата сила. Трябва да се отбележи, че разпределението на силите между осите по време на спиране значително зависи от масата на товара и неговото разположение.

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

PRIUS BRAKE ACTUATOR

PRIUS BRAKE ACTUATOR

PRIUS BRAKE ACTUATOR

PRIUS BRAKE ACTUATOR

Да разгледаме сега втората ситуация, когато намесата на електрониката става много полезна. Това се случва при спиране в завой. В този случай външните колела се натоварват повече, а вътрешните се разтоварват и съответно съществува риск от блокирането им. ”

Тази система също се нуждае от много по-подробно описание и затова ще и отделим една или повече статии само за нея.

VSC system (Vehicle Stability Control )

Тази система е предназначена да контролира поведението на автомобила на пътя. Тя трябва постоянно да следи скоростта на автомобила, посоката на движение и мигновено (много по-бързо, отколкото водачът) да „усеща“ момента на настъпване на поднасянето на автомобила и да взема мерки за неговото предотвратяване.

 

Използвани  датчици:

– датчици за скорост в системата ABS

– G-sensor 

– Датчик на въртящия момент (сензор за въртящ момент на волана, предназначен да открие момента, с който водачът завърта волана и го преобразува в електрически сигнал (команда) за контролния блок EPS)

TOYOTA PRIUS – СПИРАЧНА СИСТЕМА

По време на откриване на загуба на контрол (поднасяне на автомобила) VSC системата започва да спира / освобождава едно или друго колело на автомобила, като използва индивидуален спирачен хидравличен клапан за всяко колело на ABS системата. В същото време, за да се  постигне максимален ефект за предпазване на автомобила от поднасяне, може да се използва и регулиране на ъгъла на отваряне на дроселната клапа . Това спомага да се увеличи сцеплението на автомобила с пътната настилка и колата по – бързо да излезе от поднасянето.

Електронната система за курсова устойчивост (VSC система) на „хибридните“ автомобили работи постоянно,  дори при изключено запалване.

Системата VSC се деактивира винаги, когато има някаква неизправност в двигателя, в хибридната част, в спирачките и т.н.

ABS system

Toyota Prius има ABS система от 4 поколение с 4 независими хидравлични вериги на 4 колела. Всяко колело има свой собствен сензор за скорост:

ABS система с 4 независими хидравлични вериги

Усилвателят на спирачките на Prius е необикновен – електрохидравличен.

Схематично принципът на неговата работа може да бъде описан по следния начин: електрическа помпа (хидравлична помпа) изпомпва спирачната течност под високо налягане в специален стоманен резервоар от дебелостенна стомана (хидравличен акумулатор), откъдето тя се подава в определена спирачна верига по команда на блока ABS с точно определено налягане (зададено от спомагателните системи).

Следващия път ще разгледаме няколко често срещани неизправности на спирачната система на Toyota Prius.

 

.

 

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

en_GBEnglish