Toyota Prius NHW20 facelift

Toyota Prius NHW20 facelift

Toyota Prius NHW20 facelift

Toyota Prius NHW20 facelift

Toyota Prius е един от най-сложните автомобили, конструирани до момента. Той може да служи като пример за напреднали технологии. Новият Prius има функции, които не само потвърждават това, но и подобряват шофьорското изживяване.
Един от най-важните нови продукти е Intelligent Park Assist (IPA). Тази система за първи път в Европа е монтирана на Prius. Той няма аналози, управлява се лесно и дава възможност на водача да избере място за паркиране и след това само да регулира скоростта, докато самата кола влиза на паркинга.

Toyota Prius NHW20 – Изменения след Фейслифт

Асистентът за паркиране е проектиран да осигурява както перпендикулярно, така и успоредно паркиране. Активира се чрез натискане на бутона на таблото за управление. Тогава водачът посочва на сензорния екран мястото, където иска да постави автомобила, а асистентът за паркиране извършва маневрата, задавайки желания ъгъл на управление за всеки етап от този процес. Водачът контролира скоростта на автомобила с помощта на педала за газ и решава кога да спре.
IPA е сложна система, която приема сигнали от електрическия волан, кормилната ос, датчиците за ускорение и сензорите за управление, както и от компютърно подпомаганите устройства за поднасяне и хибридната система.

Toyota Prius 2

Ако водачът предпочита да не използва интелигентния асистент за паркиране, тогава той ще разполага със стандартния Toyota Parking Assistant, който използва нова, по-компактна видеокамера, инсталирана отзад и предаваща изображението на екрана. Цветните водещи линии са насложени върху това изображение, като показват предполагаемия път на Prius, докато машината се придвижва към празното място.
Новият, подобрен Prius разполага и с най-модерната дискова (DVD) сателитна навигационна система, налична в този пазарен сегмент. Навигационната система разпознава гласови команди за управление на телефона, аудио, навигация и климатизация на три езика (английски, френски и немски). Информацията за маршрута се предоставя на 10 езика, включително за първи път португалски и норвежки.
Подобрената графична карта сега ви позволява да виждате триизмерни икони на най-интересните места и атракции.
За първи път системата на Prius е оборудвана с RDS-TMC (Radio Data System – канал за съобщения за трафика) за онези страни, където има подходяща инфраструктура. Това е функция за управление на маршрута в реално време, която следи трафика по вашия маршрут и предлага отклонения, ако условията на трафика са неблагоприятни.
Освен това в новата навигационна система е инсталиран напълно нов компютърен контролен блок, чиято изчислителна скорост е два пъти по-висока от тази на предишната.

Toyota Prius 2

В новия, подобрен Prius, е инсталирана изцяло нова аудио система с цифров филтър на радиото, който подобрява качеството на приемане и има възможност за възпроизвеждане на компактдискове с MP3 и WMA файлове.

 

Toyota Prius NHW20 - JBL

Toyota Prius NHW20 – JBL

Освен това е монтиран и дигитален усилвател JBL със система за високоговорители на живо. Това подобрява качеството на звука и има цифрови акустични ефекти. Режимите за възпроизвеждане включват TruBass (разширява ниските звуци от 100 Hz до 200 Hz, създавайки ефект на субуфер) и Focus (подчертава звуците в диапазона от 8 kHz и създава впечатление на пътниците, че звукът идва от предната част на автомобила, а не от високоговорителите на вратите ).

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

Categories: Статии

en_GBEnglish