Toyota Prius MAF. Предният урок завърши със запознаване с ефективното диагностично устройство – машината за дим. Сега нека я разгледаме по-отблизо. Не е необходимо да купувате скъпа немска или американска машина за дим. До скоро нямаха алтернатива, но в момента в Алиекспрес се продават ограничени бройки, като цената е в зависимост от конфигурацията.

Ние в нашият “Сервиз-Хибрид” използваме собствено производство „тайна разработка“. В Русия, където бях на обучение използват тази – снимка 1. Тази модификация има регулатор на мощността. Това е много удобно. Ако мислите за това коя версия да изберете, тогава ви съветвам да купите с регулатор, тъй като може да се нуждаете от съвсем различно количество дим за работата. И тази се настройва лесно от малък удобен регулатор.

Снимка 1. Машина за дим с регулатор

Toyota Prius MAF

Как се използва това устройство? Много лесно. Първоначално трябва да се изсипе специално масло, което при изгаряне ще предизвика дим. Някои диагностици използват масла за автоматични трансмисии. Ние не ги използваме по няколко причини. Първо, трансмисионните масла по време на горенето имат остър неприятен мирис. Но основният им недостатък е, че такъв дим образува натрупване на нагар по свещта, което води до прегряване и повреда на самата свещ.

Специалното масло за машината за дим е доста скъпо. Затова използваме (като много други специалисти) масло за деца, който се произвежда от Johnson’s Baby . В последния урок говорихме за това. Една бутилка от това масло е достатъчно за година и повече.

Ако говорим за недостатъците на такава машина за дим, трябва да обърнем внимание на факта, че нейния корпус е минус за свещта. Това означава, че ако корпусът не е изолиран от шасито на превозното средство, към което е свързана, тока на захранващото напрежение от 12 V ще „заобиколи“ регулатора. Това може да доведе до повреда на уреда. Следователно корпусът на устройството трябва или да бъде изолиран със специални средства или да бъде окачен на капака на колата чрез диелектрично окачване (например гумен маркуч).

Toyota Prius MAF

Следващото необходимо условие за работата на устройството е подаването на сгъстен въздух към него. За тази цел използваме сгъстен въздух от компресора на сервиза. Но за такива нужди можете да използвате и малък 12-волтов преносим компресор. Машината за дим не се нуждае от голямо налягане. Подаването на дим се получава най-добре чрез въздушен пистолет, чрез който ние ще доставим дим до тестваните кухини на автомобила в необходимото ни количество и продължителност.

Сега нека започнем с диагностиката. За тази цел свързваме маркуча за подаване (налягане) на димната машина към всмукателния колектор. За да направите това, достатъчно е да извадите, който и да е маркуч от смукателния колектор. Не забравяйте да запушите извадения маркуч с тапа с подходящ размер.

Изглежда, че всичко е готово за работа. Но това не е така. Необходимо е да се направи още една процедура – запушване на въздушния всмукател, в противен случай целият дим, постъпващ във всмукателния колектор, ще излезе през него, вместо да преминава през разхерметизираните съединения. На кое място трябва да бъде запушен? Много специалисти по диагностика ги запушват директно върху самия въздушен отвор. Смятам, че това е неправилно, тъй като търсим всмукване на въздух, който е в допълнение към MAF – сензора.

Toyota Prius MAF

Ето защо трябва да отрежем всмукателния колектор от сензора за въздушен поток. Многократно съм чувал такава хипотеза, че димът може да навреди на MAF – сензора. Смятам, че това е неприемливо, тъй като използваме машина за дим на незапален двигател. Димът не се отлага върху студените нишки на MAF – сензора и не може да навреди на компонента.

За да запечатате всмукателния отвор, можете да използвате специална гумена запушалка. Тя може да бъде направена от стругар с всякаква квалификация. Това не изисква големи разходи и е много удобно да се използва такъв инструмент. Ако трябва да работите с кола, за която няма подходяща запушалка, тя може да бъде заменена с обикновена найлонова торбичка. Но използването на торбичка за това не е много удобно и е необходимо определено умение.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish