Тесла срещу Тойота Prius

Toyota Prius

Toyota Prius

Неотдавна Toyota призна, че електромобилът Tesla Model 3 засяга най-много продажбите на Toyota Prius. Но до сега не знаехме много за това. Toyota твърди, че има дефицит от 9% в Северна Америка и около половината от това се дължи на Tesla.

Миналата година Tesla разкри кои са бившите собственици на автомобили, които купуват Tesla Model 3. И без много да се чудим Toyota Prius оглави списъка:

  • Toyota Prius
  • BMW 3-Series
  • Honda Accord Hybrid
  • Honda Civic Hybrid
  • Nissan Leaf
Toyota Prius

Toyota Prius

И до какъв извод ни води всичко това – Ако искате да си купите някога Тесла, то много вероятно е преди това да минете през Toyota Prius.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Toyota Motor North America Джим Ленц заяви, че виждат влиянието на Tesla Model 3 върху продажбите на Prius.

 

Тесла срещу Тойота Prius

Automotive News съобщава за допълнителни коментари от Lentz, които казват, че виждат 9% на отхвърляне и половината от него се дължи на Tesla:

Джим Ленц, главен изпълнителен директор на Toyota Motor North America казва:

„Междувременно дилърите на Toyota са изправени пред нетипични отклонения на един от най-разпознаваемите продукти на марката – Prius, срещу една от най-новите компании в бранша – Tesla. “Toyota” има цялостен дефицит срещу другите марки от около 9%, а около половината от тях се дължи на собственици на Prius, които отиват при Tesla. ”

Миналата година Tesla Model 3 официално се превърна в най-продаваният премиум автомобил в САЩ, но също така оказва влияние и върху други сегменти, включително средните седани, въпреки по-високата си цена.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Тесла срещу Тойота Prius

„Знаехме, че Модел 3 е впечатляващ, но все още сме изненадани от това.

Честно казано, това е лудост. Toyota, един от най-големите световни автомобилни производители, приписва загубата на половината си бивши клиенти на Tesla – сравнително малък автомобилен производител на електрически автомобили.“

Интересното в случая е, че те открито признават това, което е рядко за автомобилните производители. Често те дори не признават съществуването на конкуренция. Надяваме се, че това ще доведе до ускоряването на усилията им за електрификация, което според мен липсва.

Предполага се, че те ще пуснат първото си напълно електрическо превозно средство през 2020 г., но все още продължават да инвестират предимно в хибриди, тъй като те са значително по-универсиални, независими и със значително по-голям пробег.

Техните последни сделки с Panasonic за новите батерии са окуражаващи, но бих искал да видим по скоро, обявените от тях програми за масовия пазар на електрически автомобили.

източник: electrek.co

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

Categories: Статии

en_GBEnglish