Високо напрежение

www.facebook.com/Priuschatbg

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Домашния климатик работи с напрежение от 220 В и черпи ток до 20 А. Високоволтовата система на Приус работи с напрежение до 270 В приблизително. Това е малко повече от от напрежението в мрежата. В хибридния автомобил токовете могат да са и над 30 А, но нас ни интересува величината на тока, който протича през човешкото тяло. Всяка електрическа система, по която може да тече ток 1 А или повече е много опасна. Нивото на увреждания, които получава човек от електрически удар зависи от електрическото съпротивление на тялото и пътя на движение на тока през него.

Има случаи, когато човек попада под напрежение 220 V, което минава от една ръка директно през сърцето и другата ръка, а човек изпитва само незначителен краткотраен дискомфорт. Защо пиша това? Показвам факта, че не се страхуваме да използваме електрически уреди, а някои дори се опитват да ги поправят самостоятелно, без да се страхуват от токов удар.

Точно така и по същата причина, можете да поправите и обслужвате Prius.

Има само една разлика. Никога не пипайте оголени проводници на Тойота или друг хибриден автомобил.

В Prius проводниците за високо напрежение са снабдени с метална защита за предотвратяване на тяхното повреждане. За да привличат вниманието, те са боядисани в оранжево. Като човек, който има богат опит с такива системи, мога да кажа, че ако не правите абсолютно детински грешки, опасността от токов удар в колата на Prius е равен на нула. За опасностите от токов удар при ремонт на батерия с високо напрежение и инвертор, ще разговаряме отделно, когато се учим как да ги поправяме.

Теч на електролит

Почти всички автомобили имат електрически батерии, които съдържат киселина. Киселината е опасна. Кола с мощни батерии съдържа много киселина и е много опасно – нали? Електролитът в никел – метал – хидридните батерии на Prius е калиев хидроокис. Това не е киселина, а основа.

Разбира се, концентрираната основа също може да бъде отровна и не по-малко опасна от киселината. Следователно документацията за превозното средство трябва да съдържа предупреждения за течове. Това не трябва да плаши никого, тъй като местоположението на батерията в колата е добре защитено срещу възможни рискове от разхерметизация на ВВБ. И всяка отделна клетка на батерията съдържа много малко количество електролит. Разбира се, най-големият риск при злополука все още е свързан с бензина, който присъства във всяка конвенционална кола.

Така, вече разгледахме общите принципи на работа на всички системи на Prius на TOYOTA, т.е. преминахме през първата (уводна) секция в нашето училище за диагностика на хибридни автомобили. Може да се каже, че се срещнахме само с азбуката. Сега започваме да се учим как от букви да съставим думи и изречения, т.е. преминаваме към основите на диагностицирането на хибридни автомобили.

Как комарът уби Тойота.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

До тук с уводната част. Със следващия урок преминаваме към съществената част от нашето обучение.

Край на Урок трети.

следва Урок 4

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish