Ремонт и обслужване на хибридни автомобили Урок 3 Лекция 5

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

www.facebook.com/Priuschatbg

Prius «пълзи» и стартира на електричество

Нормална кола с автоматична скоростна кутия ще тръгне от мястото си, когато си махнете кракът от спирачния педал. Това е страничен ефект от работата на хидротрансформатора, но благоприятно предотвратява връщането назад на автомобила когато трябва да тръгнете нагоре. Това става в момента, когато премествате крака си от педала на спирачката до педала на газта. В такива случаи казваме: колата “пълзи”.

Инженерите TOYOTA не са се осмелили да лишат шофьорите от обичайните пътни усещания: приятни и не съвсем, тъй като липсата на традиционни сигнали може да се отрази отрицателно върху изработените алгоритми на действията на водача на колата. За тази цел, както в случая, когато програма симулира спиране с двигателя е внедрен симулиран ефект Prius “приплъзване” напред. Малко количество енергия от акумулатора се предава на двигателя МГ2. Тя плавно тласка колата напред. Това се случва, когато освободите спирачката. (Схема 9).

Схема 9. Малко количество енергия от акумулатора се предава на двигателя МГ2.

 

При натискане на педала на газта, енергията, идваща към мотора MG2 ще се увеличи и автомобилът ще се движи по-бързо. Тъй като MG2 е мощен двигател и има висок въртящ момент, можете да започнете ускорението само с електричество и да се ускорите до прилична скорост. Колкото по-силно натиснете педала на газта, толкова по-бързо ще стартира ДВГ и ще започне да помага на автомобила да се движи заедно с въртящия момент от електричеството, произведено от генератора МГ1 (Схема 10).

Схема 10. Момента на запалване на ДВГ

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Ако натиснете педала до дупка, ДВГ веднага ще запали. Но за повечето стартирания “на светофар” ще тръгнете от кръстовището в почти пълна тишина, като използвате само мотора МГ2, захранван от батерията. Двигателят с вътрешно горене остава изключен и MG1 ще се върти свободно.

Ще се отклоним леко от режимите на работа и ще отделим известно внимание на поддържането на скоростната кутия. Какво се случва, когато собственикът на автомобила забрави за този важен момент, можете да видите на следващите снимки.

Маслен филтър на скоростна кутия на Prius

Износена и нова верига.

 

В следващите лекции ще покажем режимите „бавно движение“ и „режим на електрическа кола” („режим EV”), „забавяне“, „движение при спускане по наклон” и „заден ход”.

Продължаваме с техники на безопасност при ремонта и поддръжката на хибридни автомобили. Ще обсъдим и други въпроси. Опитайте се да преодолеете някои от стереотипите и митовете, които са се развили и продължават да се размножават в тази част от автомобилната услуга. Темата в края на краищата, като цяло, е нова. И всичко ново винаги плаши.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Избор на хибрид Тойота Приус

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish