Ремонт и обслужване на хибридни автомобили Урок 3 Лекция 4

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

www.facebook.com/Priuschatbg

Движение по инерция

Когато махнете крака си от педала на газта, можете да кажете, че колата се движи по инерция. Двигателят не тласка автомобила напред. Движението постепенно се забавя поради триене и аеродинамично съпротивление. В конвенционален автомобил, двигателят все още е свързан с колелата. Той се върти без гориво и затова колата се забавя. Този ефект се нарича “спиране с двигател”.

PRIUS, по силата на конструктивните си характеристики, е лишен от необходимостта от такъв режим. Но, ръководен от установения навик на собствениците на обикновени автомобили, TOYOTA оборудва своето творение с програма за симулиране на спирачките на двигателя. Когато Prius се спуска надолу, той се забавя по-бързо, отколкото ако върху него са действали само силите на триене и аеродинамичното съпротивление. За да се получи тази допълнителна сила на забавяне, МГ2 се включва като генератор и започва да зарежда батерията. Зареждането на ВВБ симулира спирането на двигателя. Схема 7

За да спрете автомобила, двигателят не е необходим. Оста на сателитите е спряна, а короната все още се върти, тъй като МГ2 е свързан директно с короната. Сателитите се въртят напред, а МГ1 се върти назад. По това време електроенергия не се произвежда, нито се консумира и МГ1 просто се върти свободно. Скоростта на въртене, както знаем, е 2,6 пъти по-висока от тази на короната.

https://service-hybrid.com/izbor-na-hybrid-toyota-prius

Какво може да се случи, при рязко спиране на автомобила? МГ1, както знаем, може да се върти назад със скорост над 6500 об/мин, а МГ2 се върти в обратната посока на МГ1. При внезапно спиране на превозното средство при скорост от 67 km/h и по-висока, в случай на рязко спиране въртенето на оста на сателитите, може да настъпи сериозна повреда в трансмисията. За да се предотврати това, компютърът включва МГ1 като генератор и започва да произвежда енергия. Включването на МГ1 като генератор предотвратява превишаването на скоростта му и оста на сателитите започва да се върти напред. Такава защита на сателитите и МГ1 се осигурява в режимите на работа на двигателя до 1000 об / мин, а скоростта на автомобила е до 104 км / ч. При по-високи скорости оста на сателитите и двигателят с вътрешно горене се въртят по-бързо. Електрическата мощност, произведена от МГ1 в този режим, може да се използва за зареждане на батерията.

Спиране

Ако възнамерявате да забавите автомобила си по-бързо, отколкото по инерция, използвайки въздушното съпротивление, триенето и спирането на двигателя, натискате педала на спирачката. В обикновена кола това налягане се предава от хидравличния кръг към механизмите на спирачките на колелата. Спирачните накладки се притискат към метални дискове или барабани, а енергията на движението на автомобила се превръща в термична и автомобилът забавя движението, а след това спира. Prius има точно същите спирачки, но има и нещо друго – регенеративно спиране. Какво е това?

По време на забавяне на движението МГ2 “организира” натоварването като генератор, което симулира спирането на двигателя. Когато спирачният педал е натиснат, генерирането на енергия MG2 се увеличава, което се постига чрез увеличение на това натоварване. В резултат на това колата се забавя по-бързо. За разлика от триещите спирачки, които разхищават кинетичната енергия за производството на топлина, електрическата мощност, произведена чрез регенеративно спиране, ще бъде съхранена в батерията и ще бъде използвана в бъдеще.

Компютърът изчислява какъв тип отрицателно ускорение ще бъде направено и намалява хидравличното налягане, предавано на спирачните механизми за триене. При леко натискане на педала на спирачката се задейства само регенеративно спиране, т.е. почти всичката кинетична енергия се превръща в електрическа. При по-силен натиск на педала се включва хидравличния усилвател на спирачните механизми и в зависимост от силата на натиск се определя какво количество ще се превърне в топлина. В този момент и двата генератора работят на пълна мощност.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

При обикновена кола в режим на работа с продължително спускане превключвате на по-ниска предавка, за да увеличите интензивността на спиране на двигателя. Задвижването, което противодейства на движението, помага на спирачките да забавят скоростта. Същият избор на режим на спиране е на разположение и на Prius. Превключвате лоста за скоростите на автомобила в положение “B”, всъщност настройвате режима, при който двигателят ще се използва за спиране. Обикновено двигателят в спирачен режим работи в програма “B”. Тя реализира задачата по такъв начин, че мотор/генераторите участват в спирачния процес чрез контролиране на електрическите токове, а двигателят с вътрешно горене се върти без гориво и с почти затворен дросел. Съпротивлението, създадено от двигателя в тази програма, ефективно забавя автомобила, намалява нагряването на спирачките и позволява да се намали натиска върху спирачния педал (Схема 8).

Какво се случва, когато се спускаме продължително по нанадолнище и батерията се зареди до горе, а ние не включваме режим “В”?

Всичко зависи от това каква модификация карате. Ако карате PRIUS 10 или PRIUS 11, вашата батерия ще продължи да се зарежда и след като е напълнила индикацията си до горе, т.е. имате 8 зелени чертички. Това означава, че батерията е заредена до 75% от своя капацитет, т.е.

8 зелени  = 75%

В този случай разполагате с резервни 25% и се надявате надолнището да свърши. След като батерията се зареди до 100% всичката енергия започва да се преобразува в топлина. А както знаем топлината е най-големия враг за нашата батерия.

Не така стоят нещата при модела PRIUS 20 и всички следващи. При него когато батерията се зареди до 80% автоматично се включва режим “В”. Компютърът не ви пита дали искате или не искате, а го прави и вие не можете да го изключите докато батерията не падне под 75%. Обаче, след като надолнището свърши трябва ръчно да преминете в режим “D”. Не забравяйте да го направите. Ако не го направите, при продължително каране това може да доведе до повреда в трансмисията. Освен това разходът на бензин ще се увеличи осезаемо.

Забележка: Възможно е някои от по-ранните модели на PRIUS 20 да нямат тази опция за автоматично включване на режим “В”, както е възможно и някои модели на PRIUS 11 да я имат.

Но не забравяйте, че режим “B” се прилага само като планинска спирачка. Шофирането по равен път в този режим не е желателно, тъй като може да доведе до отказ на трансмисията.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish