Ремонт и обслужване на хибридни автомобили Урок 2 Лекция 5 TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Устройство за разпределение на мощността

Въртящия момент от ДВГ и от двата мотор/генератора се разпределя с помощта на планетарен набор от зъбни колела, наречен от TOYOTA “устройство за разпределение на мощността” (PSD, Power Split Device). И колкото и просто да изглежда неговото устройство е трудно да се разбере как в действителност работи. Затова ние ще му отделим достатъчно време. PSD позволява на Приус да работи едновремено в три режима – като последователен хибрид, като паралелен хибрид и като последователно – паралелен хибрид. И на всичкото отгоре да получи накуп всички техни преимущества и нито един недостатък.

ВВБ на Prius 11 

ВВБ със свален горен капак на Prius 11

 

 

 

ВВБ Prius 20

Елемент от ВВБ на Prius 20

 

 

 

 

 

ВВБ Prius 11

Елемент от ВВБ на Prius 11

По този начин ДВГ може едновремено да върти колелата и в същото време излишната енергия да се превърне в електрическа и да зарежда ВВБ. Освен това ако е необходимо от МГ1 енергията може да отиде направо в МГ2 за да подпомогне във въртенето на колелата. Гъвкавостта на този механично – електрически механизъм за разпределяне на енергията позволява на Приус да подобри показателите на икономичност и да намали изхвърлянето на вредни газове по време на движение. Това е невъзможно при твърда механична връзка между двигателя и колелата, реализирана при паралелния хибрид. И е недостижимо за последователния хибрид без загуба на енергия.

 

Трансмисия

Приус има трансмисия, която се нарича CVT (Continue Variable Transmission). На български този термин звучи така „безстепенно – регулируема“ или „постоянно – променлива“ трансмисия. В основата и стои устройството за разпределение на мощност PSD. Такава безстепенно – регулируема скоростна кутия работи точно така както и обикновена автоматична скоростна кутия, с изключение на това че предавателното число в нея може да се променя непрекъснато и плавно, а не в кратки диапазони и на стъпки. По нататък ще разгледаме по какво PSD се различава от обикновена бестепено – регулируема скоростна кутия, т.е. Вариатор.

Трансмисията на Приус може да се сравни с 10+ автоматична скоростна кутия. За превключване от една скорост на друга на обикновената скоростна кутия и е необходимо технологично време да отдели двигателя от колелата и след това отново да зацепи на следващата предавка. Това време е 0.2-0.3 секунди. Някои по съвремени кутии могат да го свалят още малко, но то никога няма да стане равно на 0 сек. За да стигне от 1-ва до 10-та предавка в най-добрия случай такава кутия не е зацепена повече от 2 секунди. И такава кутия не може да прескочи нито една предавка.

А кутията на Приус е ВИНАГИ зацепена за колелата. И като допълнителен БОНУС може да прескача (образно казано), колкото е необходимо, предавки – т.е. може от първа да включи десета за време равно на 0 сек . За да съм напълно точен времето за превключване на Приус е по-малко от 0.001 сек., но го има. На практика обаче не се усещат никакви тласъци, които има обикновената автоматична кутия. Ускорението е плавно и постоянно. За тези, които никога не са карали Хибрид от Тойота ще е малко странно усещане: Да гледат как автомобилът ускорява, а оборотите на двигателя падат. На практика е възможно да се движите със 120 км/ч с 1200 оборота/мин.

Сега малко практика

Най – често задавания въпрос по кутията на автомобила Приус е: Какво масло да наливаме, колко е необходимо и колко често трябва да го сменяме? Много често в средите на работниците битува такова заблуждение: Щом на кутията няма сонда значи маслото не трябва да се сменя изобщо. Това заблуждение е довело до смъртта на не една кутия.

Затова съобщаваме, че смяна на маслото в скоростната кутия на Приус е необходимо да се прави. За различните модификации се употребява различно масло както следва:

Toyota Prius

Приус 10 – масло Т-4/(3.8 л) Приус 11 – масло Т-4/(4.6л)

Приус 10 – масло Т-4/(3.8 л),

Приус 11 – масло Т-4/(4.6л),

Приус 20, 30  – масло WS/(3.8л),

Смяна на маслото се прави на всеки 50 – 60 хил. км за Европа. Отделен е случая доколко България отговаря на условията средно за Европа. По японските срокове маслото се сменя веднъж на 60-80 хил. км, но при особено тежки условия на експлоатация е наложително маслото да се сменя два пъти по-често – 40 хил. км. Т.е. ако не возите дърва с Тойотата спокойно маслото може да изкара над 50 хил. км.

Toyota Prius

Toyota Prius 20, 30, 35

 

Мониторът на Prius 10

Мониторът на Prius 10 със включено запалване. В този случай вграденото зарядно устройство не може да бъде включено по никакъв начин. Мониторът е монтиран в центъра на таблото на автомобила

LEXUS TOYOTA PRIUS HONDA

Да поговорим за основните разлики в обслужването на кутиите, т.е. за работата по смана на маслото. Ако на Приус 20, за да смените маслото, трябва само да отвиете пробката, да източите маслото и след това да налеете новото, то на Приус 10 и на Приус 11 нещата не са така прости. Конструкцията на дъното на кутията е произведена в такъв вид, че като източите маслото само от пробката една голяма част от него ще остане вътре в кутията и то имено най-мръсната част. Тези 300-400 грама съдържат например остатъчни парченца херметик, продукти от износване и т.н.

Затова, за да сменим маслото е нужно да свалим дъното на кутията, да излеем мръсотията, да го почистим и след това да го върнем на мястото му. При свалянето на дъното получаваме още един бонус – получаваме възможността да диагностицираме състоянието на кутията по продуктите от износването, които се намират на дъното. Най-страшно за собственика е, когато там намерим жълта (бронзова) стружка. Това означава, че на тази кутия и е останало много малко живот.

Оригиналната гарнитура на дъното е направена от корк. Ако отворите в нея са все още кръгли означава, че може да се използва отново без нужда от херметик. Главното при поставянето на дъното е да се внимава да не се пренатегнат болтовете. В противен случай нарезите по дъното могат да повредят гарнитурата.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish