Toyota Auris Hybrid
Toyota Auris Hybrid

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус и др хибридни автомобили

Днешният урок ще бъде посветен на един от най-трудните въпроси в ремонта на хибридни автомобили – ремонт на високоволтова хибридна батерия. На първо място, припомняме, че в никакъв автомобилен указател или каталог на времеви норми за ремонт на превозното средство няма операция като ремонт на високоволтова батерия (ВВБ). Защо? Тъй като тази работа е УНИКАЛНА!

Всичко, което специалистът, в техническия център на официален представител, може да направи, когато високоволтовата хибридна батерия не работи, е да я извади от колата и да я замени с работеща. Така е написано във всяко ръководство за ремонта на всеки хибриден автомобил. И навсякъде по света официалните сервизи го правят по същия начин – когато хибридната батерия не работи, те я сменят с нова. Някои от тях предлагат такава услуга, като заместване на излезла от строя хибридна батерия с такава от върнат лизингов автомобил.

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Но във всеки случай за собственика на колата, такава заместваща хибридна батерия излиза в закръглена сума с няколко нули. Ще научим КАК може да бъде ремонтирана високоволтовата хибридна батерия. Какви предимства дава автосервизната дейност за такива уникални услуги?

Първо: можете да зададете почти всяка цена за тази услуга! Да, да! Вие можете да разграничите цената на такава услуга в зависимост от цената на колата, която дойде при вас за ремонт. Например, за LEXUS RX450H, тя може да съответства на 2000 лв, а за Prius – 500 лв. Въпреки че разходите за труд за ремонт са почти еднакви, резервните елементи имат коренно различни цени.

Второ: можете да дадете свой гаранционен срок за тази работа. Да предположим, че за един PRIUS гаранционният период може да бъде настроен на 12 месеца. Защо? Тъй като знаем, че болшинството от нашите батерии ще работят повече от три години, а някои от тях дори повече от пет години! И за ремонта на LEXUS RX450H също. Защо? Тъй като с минимален гаранционен срок от 90 дни, който ни задължава Закона за защита на правата на потребителите, клиентът все още ще мисли дали да плати 2000 за тази работа. И такава четирикратна удължена гаранция от още девет месеца позволява на клиента да вземе по-лесно решение за ремонта.

Ремонт на Хибридна батерия на Тойота, Хонда, Лексус

Това беше малко маркетингово отстъпление. И сега ще продължим с ремонта. Какви уреди и инструменти са ни нужни за това? Такива, които ще бъдат необходими по време на нашия ремонт. Днес ще ремонтираме високоволтова хибридна батерия на TOYOTA AURIS HYBRID, който дойде в нашия хибриден сервиз (снимка 1).

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish