Проверка на хибридна батерия

Нека да включим товара и да видим скенера.

На него в най-дясната колона виждаме, че разликата в напрежението между двойките не е много голяма: около 0,4-0,5 V. В този случай, “най-лоша” е двойка номер 4. А сега погледнете графиката на показанията. Необходимото време от превключването към неутрална отне около 5-6 минути, при включени всички електрически консуматори на този автомобил: къси светлини, дълги светлини, отопление на задното стъкло, климатроник, музика и т.н. И виждаме, че разликата между двойка № 4 и двойка № 7 достига почти 1 B!

Проверка на хибридна батерия

HYBRID BATTERY

И това е, което виждаме в друга минута:

Снимка 7. След включване на товара

Но отбелязваме, че основният брой връзки в батерията с високо напрежение все още не е разреден до номиналното напрежение. Поради това теста с товар може да продължи.

И ето това ще видим след минута:

Снимка 8. Изчакваме още минутка

Седмата двойка остава най-силната, а №3 излиза навън строя! И разликата в напрежението между тях вече е достигнала 1,83 V! При този метод на разреждане Блока за управление на хибридната система изключва главното реле на батерията при напрежение малко под номиналното напрежение или в случай на голяма разлика между изправни и дефектни двойки. Освен това, в движение нивото на разреждане на елементите може да се забележи много по-ясно, тъй като тока на разреждане надвишава номиналния капацитет на батерията няколко пъти.

Проверка на Високоволтова батерия на Хибриден автомобил

Продължаваме да проверяваме отделния елемент на батерията с високо напрежение от TOYOTA Prius 2. Включваме  товара за 5 секунди. Какво се случва? През първите две секунди, стрелката на волтметъра спадна до 6,2 V и след миг рязко падна до 3,5 V.

Снимка 9. Волтметър със стойност 3,5 V след 3 секунди

Всичко е ясно. Този елемент от батерията е дефектен. Как ще се държи изправен елемент? Той ще продължи да поддържа нивото на заряд в процеса на разреждане в границите 6,0 – 6,2 V в течение на цялото време на разреждане. Нека ви напомня още веднъж, че батерията преди тестване трябва да бъде напълно заредена.  На схемата е показана приблизителната зависимост на разреждане на капацитета на никел-метал хидридна батерия при съхранение при различни температури.

Схема:

Обърнете внимание на температурната зависимост. Необходимо е елементите от батерията да се съхраняват далеч от отоплителни уреди, тъй като за няколко седмици батерията може да се саморазреди и може да се заблудите като видите напълно разредена батерия. Освен това ще добавя, че има собственици на хибриди, които в най-големия студ свалят батерията от автомобила и я вкарват вътре на топло, с цел да не замръзне. Не забравяйте, (!), колкото е по-студено, толкова по-дълго тя може да изкара с едно зареждане, тъй като токът на саморазреждане се намалява при ниски температури.

Проверка на батерия на Хибриден автомобил

Е, сега нека да видим следното устройство:

Снимка 10. Самоделно устройство за разреждане на високоволтова батерия на хибриден автомобил

За да разредим високоволтовата батерия на хибридна кола, трябва да използваме много мощна товарна вилка за разреждане, която да “разреди” всички елементи в батерията едновременно и с един и същи ток. За това се използват индустриални товарни апарати, чиято стойност надхвърля няколко хиляди долара. Ще научим в следващия урок как да създадем такова товарно устройство и как да го използваме правилно с помощта на компоненти, които струват само около 50 лева.

Достатъчно е за днес, до нови срещи и уроци!

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish