Проверка на хибридна батерия с Товарна вилка

За литиевите батерии принципът на изчисляване е същият, като този описан по горе.

Как да определите дали батерията работи или не? Да вземем примерно за реално натоварване елемент от високоволтовата батерия на автомобила Toyota Prius 2. Свързваме товарната вилка с елемента. Товарът е изключен и на волтметъра виждаме 7.4V.

Това е работното напрежение на батерията. Какво трябва да е номиналното напрежение без натоварване? Тази батерия (елемент) се състои от шест клетки, свързани последователно една с друга. Номинално напрежение на батерията, според производителя, е равна на 1,2 V. като се умножи броят на клетките в елемента (6 броя), ние получаваме 7,2 V. Следователно, можем да заключим, че нашата батерията е заредена на 100% и  може да се провери под товар.

Фото 5, 6. 7,4 волта без товар

До какво напрежение трябва да се разрежда? За да изключите преразреждането на батериите, производителят препоръчва батериите да не се разреждат под 1 V. Ако броят им в батерията е 6 бр. минималното допустимо напрежение е 6 V. Под тази стойност характеристиката на разреждане на никел-метал хидридната батерия пада лавинообразно до 0.

Високоволтовата батерия на TOYOTA, LEXUS

HYBRID BATTERY

Заслужава да се отбележи, че при анализа на характеристиките на разряд за различни нормирани изходящи токове, напрежението, при което характеристиката драстично намалява, зависи доста силно от разрядния ток. При токове на разряд 0.2 С напрежението е около 1.2 V, а при токове 3 С напрежението е около 1 V. Това се отчита от блока за управление на високоволтовата батерия на TOYOTA, LEXUS и другите хибриди.

Характеристиките на разряд на никел-метал хидридните батерии при температура от 20 ° C и различни нормирани изходящи токове.

Графика:

Ако запалите хибридния автомобил и превключите скоростния лост в положение “неутрална”, то високоволтовата батерия ще бъде лишена от възможност за зареждане от мотор-генераторите и ще се разрежда от включените консуматори в автомобила. Изходящият ток ще бъде в диапазона 2-4 А, в зависимост от броя на включените консуматори. Напрежението на всяка двойка елементи от високоволтовата батерия постепенно ще намалява до 2 х 6 х 1.2 V. Като се има предвид, че скенерът вижда елементите не индивидуално, а по двойки, на него ще видим 12 х 1,2 = 14,4 V.

Проверка на хибридна батерия HYBRID BATTERY

Точно този момент е повратна точка. Ако извършвате анализ на дефектна високоволтова батерия по този начин, често можете да видите, че дори дефектните двойки батерии се държат на същото ниво на разреждане както и здравите. Но веднага след като нивото на заряда падне под 14.4V повредените елементи рязко спадат спрямо здравите и напрежението им става 13,2-13,3 V или дори по-малко. Разликата между здравите и повредените става повече от 1 V и расте експоненциално. По този начин можете да проверите състоянието на високоволтовата батерия, без да я изваждате от колата и дори без да напускате гаража.

В този случай ролята на товарна вилка играят електрическите консуматори на борда на автомобила, като например: къси и дълги светлини, подгряване на седалките и задното стъкло, климатроник и така нататък. Тъй като захранването им е от DC-DC конвертора, а той от своя страна се захранва от високоволтовата батерия, понижавайки високото напрежение до необходимото 13,6 – 14 V.

СЛЕДВА

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

 

en_GBEnglish