Проверка на хибридна батерия

Днес ще разгледаме УРЕДЪТ Товарна вилка. Ще научим как да използваме това устройство за диагностика на състоянието на батерията, 12 волтовия акумулатор и елементите на високоволтовата батерия на хибриден автомобил.

TOYOTA PRIUS

TOYOTA PRIUS

В днешно време има голям брой товарни вилки за продажба. Цифрови и аналогови, с различни режими на работа. Всички те се състоят от два задължителни компонента – това е съпротивлението за натоварването и паралелно свързаният волтметър. Това е напълно достатъчно, за да се оцени състоянието на батерията. Допълнителни елементи на вилките: .. удължители (мощни) с добър клип, бутон за включване на товарния резистор, амперметър, температурни датчици, микроконтролери, и т.н. Всички тези елементи са инсталирани в скъпите товарни вилки, но дали са ни необходими?

Проверка на хибридна батерия

HYBRID BATTERY

Ето снимка на вилката, която използваме в нашия „СЕРВИЗ-ХИБРИД“. Това е най-обикновена вилка (снимка 1). Така изглежда отвътре (снимка 2).

Фото 1

Фото 2

В зависимост от вида на акумулатора и напрежението се използват различни стойности на съпротивлението на натоварване. Има товарни вилки със сменяем или регулируем товар. Това ги прави гъвкави при работа с различни видове батерии. Волтметрите, които се използват са цифрови и аналогови. Цифровия ви позволява да получите по-точна стойност на напрежението в края на измерването, но имайки предвид нашата крайна цел, стотните от волта нямат значителен ефект върху резултата.

Често цифровите волтметри се използват заедно с микроконтролери, които ви позволяват да видите началното и крайното напрежение на батерията и времето, през което товарът е бил включен. Такива устройства са по-точни, но и по-скъпи. Когато работите с хибридни автомобили, аналоговият волтметър е по-полезен. Защо? Първо, е по-малко вероятно да се повреди в автосервиз или да прегрее. Не е нужно да се спазва точно временната пауза между измерванията. Прегряването може да повреди товарната вилка, когато се измерва голям брой елементи.

Проверка на хибридна батерия

HYBRID BATTERY

На второ място, той не изисква допълнителен източник на енергия. На трето място е простота и лекота на използване на аналогов волтметър. Обикновено се използва степенна скала, боядисана в различни цветове. Това помага визуално да се определи състоянието на батериите според цвета на сектора, на който стрелката е спряла. В същото време няма нужда да се запомнят границите на напрежението ако се използват многоцветни сектори за различните видове батерии, които трябва да се проверят. Това значително опростява работата с устройството и ви позволява визуално да покажете на клиента състоянието на батерията, дори ако не е запознат с основите на електрониката и физиката.

Фото 3

При ремонта на хибридни автомобили най-често се проверяват два вида батерии: 12-волтов оловна киселинен (спомагателен акумулатор) и никел-метал хидридни клетки (високоволтова батерия). За тази цел е подходящ волтметър с максимална стойност от 16 V. Как се извършва тестът? Като се съобразяваме с полярността и двата изхода на щепсела за зареждане се свързват към клемите на акумулатора. Тук трябва да обърнем специално внимание на факта, че колкото по-добър е контактът при свързването, толкова по-точни са показанията.

СЛЕДВА

ВЪПРОСИ НА

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

 

en_GBEnglish