Но това не е най-страшното нещо. С външната си част тази плоча поврежда намотките на статора. Погледнете внимателно на (снимка 8). Не забелязвате ли нещо? Нека да разгледаме по-отблизо, т.е. ще увеличим обекта (снимка 9). Тук местата, където плочата докосва намотката на статора, вече са ясно видими. Друга снимка (снимка 10). За по-голяма яснота, нека замерим с гигаомметъра същата намотка, както е свалена на масата (снимка 11). На уреда виждаме 0.03 МΩ. Но какво друго видяхме в цялата тази процедура? Погледнете следващия кадър. Показва как излизат искри от намотката на MG (мотор / генератора) (снимка 12).

Мотор генератор

И ето, че открихме повредата в натурален вид, така да се каже. Елиминирането на този проблем се състои в смяната на статорната намотка. В нашия случай има и ротор. Но за самата повреда ние трябва да гледаме в малко по-широки граници. Това означава, че не сме длъжни просто да намерим повредата и да я премахнем, но и да установим причината за появяването!

И в този случай тя е банална: плочата на ротора се е отлепила … Но защо се е отлепила? Отговорът може да се види на следващата снимка (снимка 13). В тази бутилка е това, което се е източило от кутията … Не е възможно да наречем масло тази чернилка. И обърнете внимание на обема на така нареченото “масло”. Вместо 4 литра от кутията, изтича едва литър и половина.

Мотор генератор

Прегряването на кутията поради недостатъчно масло и поради неговото състояние е основната причина за повреда на съответния агрегат на автомобила! В търговския център (а собственика е купил автомобила от официален представител и го е обслужвал само на едно и също място), са му обяснили, че маслото се сипва в кутията в завода веднъж за целия период на експлоатация на автомобила и няма нужда да бъде сменяно (?!). Но, уви, на Земята няма нищо вечно, включително магическо масло. За 180 хиляди километра най-надеждната планетарна кутия на Lexus излиза от строя. Но сега не става дума за това …

Днес погледнахме конкретен пример как да използвате мегаомметър, с който лесно можете да откриете и след това да елиминирате такава сложна повреда в хибридните коли, като утечка на ток.

Какви изводи можем да направим от конкретния случай:

  1. Редовно сменяйте маслото в кутията.
  2. При светване на грешка в хибридната система – веднага отидете на сервиз и е възможно да минете с много по-малък ремонт и съответно да платите много по-малка цена. И то на цената на една диагностика. Докато в конкретния случай към цената се добавя и цената на намотките на MG1.

В следващия урок ще разгледаме едно интересно устройство като натоварващ апарат за тестване на батерия с високо напрежение. Без него ремонтът и диагностицирането на високоволтовата батерия на хибридите е просто невъзможно!

Част от снимките са собственост на

Гибрид-сервис Екатеринбург Русия

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish