ИСТИНАТА за разхода на ТОЙОТА ПРИУС

Toyota_Prius_NHW20

ЗДРАВЕЙТЕ

Toyota Prius 2010

Това са резултати от реални тестове за определяне на разхода в реални условия при определена скорост, която е поддържана при възможност и е променяна само с цел безопасност. Искам да кажа, че безопасността е винаги на първо място. Скоростта е поддържана поне в 90% от времето на теста и нейната промяна може само да влоши показанията от теста.

На втората снимка се вижда разход 4.1 л/100км като са изминати 114 км. Това е резултат от движението на Приус-а от точка А до точка В и обратно до точка А по абсолютно същия маршрут. Външната температура е 32 °С. Климатика е работил през цялото време на 23 °С.

 

 

 

На третата снимка се вижда разход 4.1 л/100км като са изминати 99 км. Това е резултат от движението на Приус-а от точка С до точка Д и обратно до точка С по абсолютно същия маршрут. Външната температура е 29 °С. Климатика е работил през цялото време на 23 °С.

И в двата случая през 90% от маршрута движението е било с включен круизконтрол (автопилот). Скоростта е фиксирана на 100км/ч. Повтарям 100, а не 99 или 101. Приус-а е зареден с гориво до горе в началото на теста и отново зареден до горе в края на теста. Резултатът от сметките е 4.1 л/100км. И в двата случая в колата е имало 100 кг общо тегло – шофьор плюс багаж. Круизконтролът (автопилот) работи САМО до 120 км/ч. Това не е дефект на автомобила, а е направено умишлено, така че не се опитвайте да го включите при по-високи скорости.

Направен е още един тест при 120 км/ч, но само в едната посока от т. А до т. Б и резултатът е 5.1л/100км. Като са изминати 90 км, което ме навежда на мисълта, че това е разходът при тази скорост или е много близък до тези цифри.

Преди тестовете не е правена диагностика на автомобила за изправност на всичките му системи, но може да предположим, че неговото състояние е много близко до идеалния вариант. Приус-а е на 234000 км. Кара се от 4 месеца в България и до момента не му е правено никакво обслужване с малки изключения. Направени са тестове за: състояние на маслото в двигателя – отлично, ниво на маслото в двигателя – отговаря на изискванията, състояние на маслото в Hybrid Sinergy Drive – отговаря на изискванията, антифриз в охлаждащата система – на необходимото ниво, охлаждане на хибридната система – работи и нивото е в необходимите рамки.

Изводи:

Карането на автопилот е почти най-икономичния режим, който можете да изберете. Може би със съвсем малки изключения (предполагам) е възможно да се постигнат и малко по-добри резултати ако тези не ви задоволяват. Мозъкът на Приус-а е толкова съвършен, че не е необходимо заради някакви си (предполагаеми) 200 гр да се мъчим да шофираме с крачна газ.

При изпреварване е пъргав като 170 к.с. , от които 80 електрически, а те нямат нищо общо с двигателните. Положението от 0 до 67 км/ч е още по фрапиращо. В този диапазон Hybrid Sinergy Drive работи в режим 1/3.96 или казано на Български има 400 Нютон метра общ въртящ момент. За сравнение БМВ 2000 Куб пълна инжекция има 210 Нютон метра при над 3500 оборота. А за Приус-а говорим от 0 км/ч и 0 оборота. Т. е. Приус-а е точно два пъти по-мощен от БМВ-то на старта и за вдигането от 0 до 100км/ч изгаря 3 пъти по-малко бензин. Двете трети, които е спестил са за сметка на електричеството, което ще възстанови при следващото спиране.

Затова при едно примерно задръстване и трафик от 1 км БМВ-то ще изгори примерно около 1л бензин. За същото задръстване Приус-а ще изгори от 0 до 300 мл в зависимост от това до каква степен е била заредена батерията му на каква степен работи климатроникът. Да климатроникът на Приус-а работи на ток и може да работи до 1 час без да запали двигателя. Така, че като попаднете в задръстване вашият комфорт няма да пострада ни най-малко.

Справка wikipwdia

Toyota Prius – Hybrid System II
Gasoline: 1.5 L 1NZ-FXE DOHC I4VVT-i
57 kW (76 hp) @ 5000 rpm
115 N·m (85 lb·ft) @ 4200 rpm
Electric: 500 V[2]
50 kW (67 hp) @ 1200 rpm – 67 к.с. при 1200 оборота
400 N·m (295 lb·ft) @ 0 rpm
AT-PZEV
Hybrid system net horsepower: 110 hp (82 kW)

БМВ

МОДИФИКАЦИЯ: БМВ320 i (170 Hp)

 

Разположение на двигателя Отпред, надлъжно

Работен обем 2171 см3

Мощност 170 к.с.

При обороти 6100

Въртящ момент (Нм/Обороти) 210/3500 Nm/обороти

Горивна система Пълна инжекция

Газоразпределителен механизъм DOHC

Разположение на цилиндрите Редови

Брой цилиндри 6

Степен на сгъстяване 10.8

 

Сега ще питате каква е разликата между Нютон метри и конски сили. Ще ви отговоря така: Преди години един бивш директор на Дженерал Моторс беше казал това:

– Нютон метрите движат колата, но конските сили я продават.

Нютон метрите са въртящ момент, а именно въртящият момент се справя с теглото на автомобила. Може да си го представите така : един спринтьор който може да пробяга 100м за 10 секунди би имал “конски сили” , а един щангист ще пробяга 100м за 1 минута, но за сметка на “въртящия си момент” той може да влачи една лека кола зад себе си по пистата без особено усилие.

Хибридният автомобил е единственият, който съчетава и двете.

ИЗВОД – Купете си хибрид и влезте в 21 – ви век

и шофирайте с включен круизконтрол (автопилот)

en_GBEnglish