Продължаваме със следващата част от дисплея. Тук ще опишем как се спира с хибриден автомобил  TOYOTA PRIUS.

Тази картинка изобразява накладките. Това е основния индикатор за малкия разход на TOYOTA PRIUS. Като кажа TOYOTA PRIUS имам предвид всеки един хибриден автомобил произведен от TOYOTA –  TOYOTA PRIUS, TOYOTA AURIS HYBRID, TOYOTA YARIS HYBRID, TOYOTA CAMRY HYBRID, TOYOTA COROLA HYBRID и др. Както и всеки един хибриден автомобил произведен от LEXUS – Lexus RX400h, Lexus RX450h, Lexus GS450h, Lexus CT200h, Lexus ES300h, Lexus LS600h и др.

Когато сме спрели на място и натиснем спирачката накладките стискат спирачните дискове и държат колата на едно място. Като през това време на основния дисплей на хибридния автомобил не трябва да има никакви стрелки, освен когато двигателят работи. А тогава трябва да свети само стрелката, която показва енергията от двигателя към батерията. Ако светят стрелки към колелата значи не сме натиснали достатъчно силно спирачката и имаме разход на енергия.

По време на движение до определен натиск върху спирачката хибридния автомобил спира само на ток. След като се надвиши тази определена сила на натиск влизат в действие накладките. Затова този консуматив – накладки не се сменят почти никога и единствената причина за тяхната смяна е остаряване и втвърдяване на материала. (На моя личен TOYOTA PRIUS HYBRID за 100 хил.км. съм загубил около 10% от техниа ресурс. От тук можем да направим извода, че ще има нужда от тяхната смяна след 700-800 хил.км. През това време всеки един от моите приятели ще изпрати в моргите 2-3 БМВ или 3-4 Опела)

 

Когато сме спрели на наклон нагоре и пуснем спирачката автомобилът няма да тръгне назад. Ще стои на едно място но това ще е с цената на определено количество енергия от батерията. В този случай реално електромоторите, които са в скоростната кутия, с помощта на електрониката, която ги управлява ще държат автомобила на едно място.

За да постигнем максимално нисък разход на гориво, при всяко спиране трябва да виждаме следната картинка:

Изображението за накладките трябва да свети в зелено. Тогава почти цялата енергия от спирането се преобразува в електроенергия от електромоторите и инверторите и се складира във Високо Волтовата Батерия. И при последвалото потегляне тази електроенергия отново се преобразува от инверторите и електромоторите в ускорение.

Всички останали дизелови и бензинови автомобили губят цялата тази енергия от всяко едно спиране. От всичко казано до тук трябва да запомним накладките в зелено. Но това не е всичко – малко по нагоре пише “почти цялата енергия”. Това е, защото над приблизително 10 kW (киловата) известна част започва да се губи като топлина отделена от мощните полупроводници (транзистори), която например до 10 kW е около 1%, но при 20 kW е почти 6%. Този индикатор се намира в дясната част на дисплея и в конкретния случай показва -1,4 kW. Т.е ние сме натиснали спирачките съвсем леко и до определена сила на натиск хибридния автомобил ще спира само на ток.

 

Когато числото в това поле е със знак минус означава, че потокът на електроенергия е в посока КЪМ Високо Волтовата Батерия. Когато това число е без знак минус Батерията отдава енергия. Желателно е почти всяко спиране да е, колкото се може по-плавно. Плавно спиране означава спиране с 10-15 kW. Всяко спиране над 20-22 kW се смята за екстремно. Тези вторите спирания имат като допълнение още един отрицателен ефект – загряват батерията. При 25 kW имаме 10% загуби. Всички тези загуби се преобразуват в топлина. Лесно можем да изчислим, че при 25 kW  и 10% топлината е равна на 2,5 kW  или една печка лъч с два реотана, единия от които е в инвертора а другия в батерията.

И сега е моментът да кажем че СПИРАНЕТО ЗАГРЯВА БАТЕРИЯТА повече, отколкото тръгването. Така, че не се учудвайте защо когато слизате например от Витоша надолу батерията ви се стопля много бързо или когато видите след 7-8 светофара, че температурата на батерията ви е 50 градуса. Затова ние трябва да изгоним тази топлина. Инвертора е с водно охлаждане и там няма проблеми , но батерията се охлажда от вентилатор, който софтуерно е програмиран винаги да работи в тих режим за по-голям комфорт и духа недостатъчно. Решението на проблема се крие в HYBRID ASSISTANT. Но за това в следващата статия.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

+359 877 05 34 34

en_GBEnglish