Хонда Инсайт MAF сензор. За да се получат по-точни резултати за компресията и да се избегне възможността за грешка, използваме електронен компресометър. С какво това устройство е по различно от обикновен компресометър? Първо: точността на измерването. Показва компресия с точност 0,01 бара. Второ: устройството показва действителния брой обороти, при които е извършено измерването. Трето, инструментът е много надежден. В Екатеринбург  използват това устройство доста активно седем години и през това време в него са сменяни само накрайниците.

електронен компресометър

електронен компресометър

В допълнение, този уред има много чудесни допълнителни функции, на които няма да се спирам, тъй като целта ни не е да рекламираме това устройство. Единственият недостатък, както можете да се досетите, е неговата цена. За тези, които не се страхуват от високата цена и които искат да работят с удоволствие, има още по-забележително устройство за измерване на компресия – компресограф (снимка 5). Какво е предимството му пред конвенционалните и дори електронните компресометри?

Компресограф

Компресограф

Хонда Инсайт MAF сензор

Работата е, че компресографът ви позволява да измервате компресията с възможността да записвате в реално време новото показание при всеки оборот на двигателя. Това ви дава възможност да получите резултати от тестове със зашеметяваща точност и информативност. Жалко е, че такива устройства рядко се срещат. Виждал съм го само в Русия. И там те се използват най-често в автоцентрове, занимаващи се с диагностика и ремонт на дизелови двигатели на камиони.

Такива устройства извеждат цялата информация на компютъра, откъдето могат да бъдат отпечатани на хартия за клиента. Когато клиентът види със собствените си очи, че в колата му компресията на цилиндрите е различна, тогава е по-лесно да се раздели с парите си, за да поправи колата си. Знам начини и случаи, при които измамни автомонтьори успяват да мамят с това особено точно устройство, но сега не става дума за тях. По отношение на самата компресия, няма да обсъждаме методите за оценка на резултатите, тъй като това е тема на отделен урок. Но ще говорим малко повече за методите за измерване на компресията и оценката на състоянието на бутало-цилиндровата група.

 

Мотор-тестер

Мотор-тестер

датчик за налягане

датчик за налягане

 

 

сензори за налягане

сензори за налягане

Хонда Инсайт MAF сензор

Какви други устройства съществуват за измерване на тези параметри? Едно от тях е вече се разглеждания от нас по-рано мотор-тестер. Много производители на тези устройства в момента произвеждат новите си продукти със сензори за налягане. В присъствието на електронен компресометър няма нужда да използвате тази функция на мотор-тестера.

В момента същите тези производители предлагат като приложение няколко програми за оценка на ефективността на цилиндрите, като например баланса на мощността в цилиндрите. Програмата всъщност е много интересна, но според мен има друг диагностичен инструмент, който може да замести както мотор-тестера, така и компресометъра в разглеждания от нас аспект. Това устройство се нарича пневмотестер. Какво е и за какво служи(снимка)?

Следващия път

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish