Toyota Prius. Режим «Inspection Mode» за сервизни работи и условия «Off-Road»

Всичко казано до тук можем да считаме за един голям увод. От днес започваме със същинската част на ремонта и обслужването на хибридни автомобили.

НАЧАЛО.

С какво започва диагностиката на модерен хибриден автомобил, на който са инсталирани до 10 различни компютъра (електронни блокове за управление)?

На този въпрос могат да бъдат дадени много отговори. И повечето от тях ще бъдат верни. Всеки диагностик има своя собствена техника и поредица от действия за диагностика.

Методологията, която използваме, има няколко имена. Някой го нарича “диалогова диагностика”, други “директно приемане” и т.н. Но същността не се променя от това.

Първото нещо, което трябва да направим, преди да започнем да диагностицираме хибрид, е да говорим със собственика на колата. Трябва да разберем при какви условия се е появила някаква грешка в превозното средство и как се проявява. В същото време трябва да се обърне внимание и на такива дребни проблеми като времето и пътните условия по време на първата поява на неизправност; кога за последно е мит двигателя; колко време е минало от последната смяна на свещите на ДВГ и т.н.

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Най-добре е вашият приемчик или диагностик, който ще комуникира със собственика на колата, да има готов списък с въпроси, според който се задават най-необходимите въпроси на собственика на колата. Понякога такъв разговор е достатъчен, за да се определи дадена неизправност, търсенето на която без предварителния разговор със собственика може да отнеме много време и усилия.

По време на това приемане (или веднага след това), обикновено се извършва следващото  необходимо действие. Автомобила се свързва с основния инструмент за диагностика – скенера. Какви са скенерите за работа с хибриди ще разгледаме по-долу. Чрез свързването на скенер, ние трябва да “прочетем” грешките в различните системи на превозното средство и да видим как работят основните звена на хибридния автомобил : ДВГ, Високо волтовата батерия, мотор / генераторите и т.н. Но ако “грешките” в системата, можем да  прочетем без проблеми, то при прегледа на работните параметри на двигателя с вътрешно горене и ВВБ можем да очакваме изненади! Какви?

Ето един пример. Трябва да погледнем параметрите на MAF-сензора и по някаква причина те са силно завишени. И при това ДВГ заглъхва, а Високо волтовата батерия е заредена до необходимото ниво, двигателят с вътрешно горене и купето са достатъчно загрети … Решихме да измерим разликата в напрежението върху връзките между отделните елементи на ВВБ, а то всяка секунда “скача” – ту нагоре, ту надолу … Защо? Да, защото за да диагностицираме хибридна кола, трябва да я поставим в специален сервизен  режим. Този режим има много имена: сервизен режим, тестов режим, режим тест-мод, режим ” Inspection Mode “. И всяко от тези имена ще бъде правилно.

Сега ще разгледаме по-отблизо как да активираме тези режими на различните хибридни автомобили, какви техни разновидности съществуват и как да ги използваме правилно, за да не повредим автомобила.

За какво ни е нужен този режим?

При извършване на някои сервизни работи и различни проверки, например: определяне на предварението на запалване, проверка на оборотите на празен ход, контрол на работата на системата за задвижване на четирите колела (4WD), промиване на маслената система и т.н., е необходимо на стоящ автомобил бензиновият двигател да работи на празен ход. При това хибрида има няколко режима на празен ход:

– без допълнително натоварване: без да се зарежда ВВБ, без да е включен електрически или механичен компресор на климатика и т.н. В същото време оборотите на двигателя ще бъдат приблизително 1000 оборота / минута;

– с товар под формата на МГ1, когато той е на празен ход и зарежда ВВБ. В този случай скоростта на празен ход ще бъде около 1300 оборота / минута;

– с механичен товар на компресора на климатика, тогава оборотите ще са приблизително 1200 оборота / минута;

– режим на подгряване на ДВГ или купето на автомобила, когато ВВБ е заредена, а компресора на климатика е изключен.

Какво мислите, в какъв режим ще измерваме работните параметри? Естествено в първия от тези режими! Но как да накараме ДВГ да работи непрекъснато със скорост от 1000 оборота в минута? В крайна сметка в хибрид този режим на работа на ДВГ просто не съществува, защото просто не е нужен. Ако ВВБ има достатъчно енергия и ДВГ е загрят, Блока за управление на хибридната система подава команда на Блока за управление на двигателя да спре, и той гасне.

Ето затова существува режим «Inspection Mode».

Ние трябва да помним три основни условия, при които ще видим правилните параметри на ДВГ и останалите системи на хибридния автомобил.

  1. Да загреем ДВГ до работната температура (това може да стане с помощта на сервизния режим, тъй като в този режим ДВГ няма да изгасне).
  2. Стабилни обороти на двигателя без натоварване. Какво е това без натоварване? Това е, когато ДВГ е на празен ход и върти МГ1, който на свой ред зарежда Високо волтовата батерия. Или, когато за диагностицирането на ДВГ, някои експерти включват режим “FULL” Блока за управление на климатика. В този случай също няма да виждаме нормалните работни параметри на ДВГ, тъй като той ще работи с увеличени обороти (в сервизен режим принудително е забранено зареждането на ВВБ).
  3. Този режим служи основно да накара ДВГ да работи постоянно. В края на краищата, ако имаме заредена ВВБ и ДВГ е топъл и климатикът не изисква включване на ДВГ за отопление на кабината, той просто ще се изключи и ще бъде невъзможно да се видят неговите параметри на работа.
TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

Къде още се използва или по-точно казано къде ТРЯБВА да се използва този режим?

Това е мястото на преминаване на технически преглед на превозното средство. Инспекторът на контролния пост на апарата, преди да вкара колата на клиента на “валяците” или да започне да измерва CO в изходящите газове, трябва да поиска от собственика да пусне колата в сервизен режим.

Автомобилите (Lexus RX400H / Toyota Harrier / Estima и т.н.) са оборудвани със система за задвижване на четирите колела (режим 4WD), включването на която се осъществява чрез електронно управление. При тях това трябва да се направи в строго определена последователност. Това се дължи на режима 4WD, при който могат да възникнат условия за задействане на системите VSC и TRC при извършване на проверка, която се провежда на стенда за проверка на спирачната система.

Въпреки това, няма копче или лост за автомобилите, за да се деактивира този режим. Следователно, при извършване на проверки трябва да се използва специален режим на обслужване “2WD Inspection Mode “. В този режим системите VSC и TRC и системата за управление на задвижването на всички колела ще бъдат изключени (задният електродвигател е изключен).

TOYOTA PRIUS HONDA LEXUS

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

en_GBEnglish