Диагностика. Тойота Приус 2 мотор тестер. Сега може да се вземе по-мощен диагностичен инструмент като мотор-тестер или обикновен осцилоскоп. Изключваме куплунга на Блока за управление на системата за подобряване на управляемостта на автомобила (това е правилното име на това устройство) и свързваме осцилоскопа към терминала “FL +”. След това вземаме осцилограма от датчика за скоростта, проверяваме формата на вълната и виждаме, че сигналът от датчика за скорост, докато преминава пръстена на ABS, един от зъбите има неправилна форма. Освен това този дефект не се проявява постоянно, а на пресекулки. Нормалната форма на вълната трябва да бъде същата като на фиг. 10.

Нормална форма на вълната

фиг. 10 Нормална форма на вълната

 

Когато скоростта е зададена, амплитудата и формата на сигнала се променят, както е показано на Фиг. 11.

 

Фиг. 11

Диагностика. Тойота Приус 2 мотор тестер

С такава очевидна улика няма да ни е много трудно да открием дефектния зъб на пръстена на ABS. Оказва се, че когато клиентът е сменил лагера в един от автосервизите седмица по-рано, някой „леворък“ майстор механично e повредил един зъб (очевидно случайно го e ударил с чук). И това е може би най-простият пример за използване на мотор-тестера. Всъщност неговите способности, както се казва, са безкрайни! Той може да работи както със системите за запалване и подаване на гориво, така и с газоразпределителните  и зарядните системи …

Диагностика. Тойота Приус 2 мотор тестер

С неговата помощ може лесно да се провери например синхронизацията на датчиците за положение на коляновия вал и на разпределителния вал, което улеснява да се види разтеглянето на веригата или нейната неправилна инсталация. Аз няма да изброявам всички възможности на мотор-тестера за дълго време, тъй като имаме още един урок, който ще бъде посветен на работата с това устройство. Ще припомня още едно негово предимство: способността да работи с високоволтови вериги. Да се определи неизправна бобина с него е толкова лесно, колкото е например проверката с тестер за повреден предпазител!

Диагностика хибрид (hybrid)

И тук стигаме до следващото устройство, което се използва за диагностика. За това устройство има дори легенда, която се предава от диагностик на диагностик. Чувал съм го в няколко версии, в различни градове, държави и изобретатели.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish