Диагностика на хибридни автомобили. УРОК 5

Honda.

Carman AUTO-I 700

Блокът IMA се вижда добре, но в Civic показанията на напрежението на връзките са с точност до цяло число. Не се виждат десетите, а те са ни много необходими, за да преценим състоянието на батерията, тъй като разликата по напрежение между изправния и неизправния елемент е само 0.1 – 0.2 V. Трябва да вземем под внимание момента, че по-старата версия показваше всичко по напрежението включително и десетите. Освен това сервизното меню за Honda не е активно и съответно при смяна на Блока за управление на двигателя например, който не е от най-надеждните, ние няма да можем да накараме автомобила да го разпознае. Т.е. автомобилът ще ни каже, че няма такъв блок.

Останалите хибриди от Ford, GM и т.н. могат да се диагностицират много ограничено. Добре се четат само системите SRS и ABS, а хибридната система и ВВБ изобщо не се виждат.

В заключение мога да кажа, че скенерите CarmanScan позволяват да се работи сравнително добре с по-голямата част хибридни автомобили от марките Toyota, Lexus и Honda.

 

 

Toyota Intelligent Tester II

За пълноценна диагностика на хибридни Toyota и Lexus освен CarmanScan ще е необходим и дилърски Toyota Intelligent Tester II.

Въпреки че апаратът е на преклонна възраст, той изглежда отлично. И не само изглежда отлично, а успява да се свърже изключително бързо с автомобила и работи бързо и точно. За разлика от универсалните скенери този уред поддържа всички сервизни функции за европейския и американския пазар. Но не всичко е достъпно за японския пазар. Работи със всички съвремени автомобили, въпреки че последният ъпдейт датира от далечната 2012 година. И най-големият му недостатък е, че не работи с Prius 10 (не влиза нито в хибридната система, нито във ВВБ). За нас в Бъргария това изобщо не е проблем, тъй като десятките в цялата стана се броят на пръстите на една ръка. А е възможно дори изобщо да няма. За сметка на това влиза в замразената дата и чете подкодовете, като показанията му са изключително точни и може да им се вярва.

Това позволява много по-точно и по-бързо да се установи причината за грешките. Също така поддържа компютърно програмиране. С помощта на менюто ” Customize ” е възможно да се активират и деактивират функциите на някои системи в колата за клиента (изключване на звуковия сигнал на коланите, алгоритъма за централно заключване и т.н.). С Estima и Alphard работи чрез менюто за Prius. С този скенер няма да можете да калибрирате кутията не горните модели.

Във всички останали случаи – отличен вариант за диагностика на хибридни Toyota и Lexus дори и на най-новите модели.

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish