Една полезна функция на режима «4WD Inspection Mode», когато условията са «OFF Road»

Една отличителна черта на режима «4WD Inspection Mode» представлява възможността за реализация на „частично“ 4х4.  Тъй като на автомобила няма повишаващи или понижаващи предавки, няма мостове и диференциали, 4х4 е условно казано „частично“ 4х4. В автомобила липсва кардан към задния мост, а самият мост представлява електромотор, който се включва по команда на Блока за управление. Това се случва, когато някое от предните колела пробуксува. Когато казвам липсват диференциали имам в предвид, че липсва класическия диференциал с кардан към задния мост. А диференциал си има.

В същото време самият електродвигател изразходва достатъчно много енергия и изтощава ВВБ до минимум за една минута буксуване. И ако си спомним, че тази кола се движи назад само за сметка на енергията, съхранена във ВВБ, тогава става ясно, че ако сте “заседнали”, можете да се движите само напред, т.е. с участието на ДВГ.

diagnostika hybrid toyota prius honda lexus

Много собственици са се разделили с колата си само по тази причина. Ето защо ще ви дам съвети за това как най-добре да постъпите, ако наистина трябва да шофирате off-road или ако сте затънали в дълбок сняг. Спрете автомобила и го стартирайте отново в режим “тестов режим”, т.е. в сервизния режим.

Какво се случва в този случай: първо – ДВГ започва да работи постоянно; второ – зареждането на ВВБ е постоянно; трето (най-важното за вас) – антиблокиращата система (ABS), противобуксуващата система и системата за курсова устойчивост са изключени. Автомобилът започва да се “движи” на пълна мощност с всичките четири колела. В този режим колата поне започва да прилича на подобие на превозно средство с висока проходимост.

Внимание:

  • Не можете да карате автомобила с включен режим «Inspection Mode»; Това ще доведе до повреда в трансмисията. Тоест, след като сте излезли от калта или леда, трябва да угасите колата и да я стартирате в нормален режим;
  • Решението за прилагане на режима «Inspection Mode» взимате сами и отговорността за настъпили аварийни ситуации при шофиране в този режим ще е ваша.

diagnostika hybrid toyota prius honda lexus

На собствениците на Prius режима «Inspection Mode» също позволява дасе повиши проходимостта на автомобила. При активиране на сервизния режим, системите, «душащи» ДВГ при пробуксуване на гумите (VSC и TRC), се изключват. И вашият автомобил може да излезе от такъв сняг, че ще бъдете приятно изненадани.

Но, пак ще повторя.

  • Не трябва да се движите с автомобила с включен режим «Inspection Mode»! Това ще доведе до повреда в трансмисията. След като сте излезли от дълбокия сняг е необходимо да загасите автомобила и да го запалите в нормален режим.
  • Решението за използване на режима «Inspection Mode» взимате сами, и затова отговорността за възникналите аварийни ситуации при движение в този режим ще бъде ваша.

И накрая малка таблица, от която можете да се ориентирате какви обороти трябва да очаквате при различните модификации и модели на Тойота.

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish