Диагностика ХОНДА СИВИК ХИБРИД. При недостатъчна мощност на автомобила и бедна смес от гориво и въздух (която, както вече сте предположили, видяхме на скенера и сме убедени в това чрез свързването на газовия анализатор), трябва да определим къде всъщност е проблемът: недостиг на гориво или излишък на кислород. Нека се заемем с това. Когато има съмнение за недостиг на гориво, обикновено започваме с измерване на налягането на горивото. За тази цел се нуждаем от диагностичен инструмент, като например манометър за налягане на горивото.

 

Горивен Манометър

Универсален Горивен Манометър

 

Диагностика ХОНДА СИВИК ХИБРИД.

Манометърът за гориво може да бъде направен самостоятелно, но предвид цената на тези устройства, произведени от нашите китайски приятели, няма смисъл в това. Само адаптерите за различни автомобили е по-добре да се направят самостоятелно, тъй като в някои комплекти цената на адаптерите е няколко пъти по-висока от цената на самото устройство. И повечето от тези адаптери никога няма да ви бъдат полезни в живота и обратното – най-необходимите за вас няма да ги има в комплектите .

 

Манометърът, който ползвахме в Екатеринбург

Манометър, който ползвахме в Екатеринбург

 

Комплект различни преходници

Комплект различни преходници

 

Диагностика ХОНДА СИВИК ХИБРИД.

Много механици веднага задават въпроса: къде е най-добре да се свържем към горивната магистрала? Няма точен отговор на този въпрос! Всичко зависи от конкретния модел и модификацията. В много модели е много лесно и бързо да се свържем с горивната магистрала под капака (и това е най-предпочитания вариант, ако такъв съществува). Но, например, в Prius под капака, да се свържете с горивния тръбопровод е теоретично възможно, но много трудно. В този случай се свързваме директно към магистралата, излизаща от резервоара за гориво .

 

Горивен манометър

Свързваме манометъра директно към магистралата, излизаща от резервоара

 

Диагностика ХОНДА СИВИК ХИБРИД.

Следващият въпрос, който е задаван в такива случаи е: как да измерим налягането на горивото на запален двигател или само на контакт? Но нека по-подробно да разгледаме! Започваме измерването на налягането само на контакт. На повечето автомобили е достатъчно да дадете на контакт и горивната помпа започва да работи. И тук – внимание! Много от начинаещите и дори опитни диагностици се хващат за тази стръв.

Следователно, ако манометърът показва, че имате нулево налягане на горивото, не се опитвайте незабавно да смените “повредената” помпа или започнете да ровите кабелите! Погледнете скенера, спазват ли се всички условия за успешно включване на горивната помпа.

www.facebook.com/Priuschatbg

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish