Диагностика. Автомобилен Високоволтов Разрядник. И тук стигаме до следващото устройство, което се използва за диагностика. За това устройство има дори легенда, която се предава от диагностик на диагностик. Чувал съм го в няколко версии, в различни градове, държави и изобретатели.

Накратко, същността му може да бъде представена, както следва: изобретател, открива това устройство и отива да го предложи на различни производители на автодиагностично оборудване, за да направи производство в промишлен мащаб. Производителите му отказват, без да обяснят защо, а след това два големи производителя наемат убиец, за да убият изобретателя! Защо?!

Обикновен разрядник

Фото 12 – Обикновен разрядник

 

Изобретението му, на цена стотинки, върши много по-добра работа при проверка на бобините за запалване. Процедурата е много по-лесна и по-евтина от проверката с моторния тестер! Вече познахте ли за какъв инструмент говорим? Правилно! За автомобилния високоволтов разрядник (Фото 12)! Нарича се и “тестер за изпитване на искрата”.

Високоволтов разрядник

Прототипът на високоволтовия разрядник беше изработван от шофьорите още в зората на автомобилната индустрия. Това беше обикновена свещ, която беше вадена от главата на двигателя.

Високоволтовият проводник беше поставян върху свещта, а тялото на свещта беше заземявано на маса. По този прост начин ние проверямахме за наличието на искра ако колата не палеше или ако не работеше един от цилиндрите на двигателя. Този метод е по-скоро примитивен, но ни позволява бързо да проверим няколко автомобилни компонента: разпределителната капачка, палеца, контактната група, намотката, високоволтовите проводници и др.

Но това устройство има своите недостатъци. Например, тестваме бобината и свещта на третия цилиндър на въображаем Приус. Развиваме свещта, слагаме върху нея бобината, заземяваме свещта към маса и въртим двигателя със стартер-генератора. По този начин ще наблюдаваме сравнително добра искра върху свещта. Ще направим заключение: намотката и свещта на този цилиндър са изправни! Всъщност заключението е грешно! Когато поставим свещта в двигателя, скенерът отново ще покаже пропуски на искра в третия цилиндър … Защо?

Да, защото енергията, произведена от тази бобина, е достатъчна, за да пробие искровата междина на свещта при нормално атмосферно налягане. Но в цилиндъра свещта не работи при нормално атмосферно налягане, а при налягане почти 10 пъти по-голямо! И в този случай енергията на намотката няма да бъде достатъчна, за да се получи искра. Това означава, че цилиндърът няма да работи. Този проблем е много лесно да се определи чрез свързване на мотор-тестер и снемане на осцилограма от тази бобина.

Диагностика. Автомобилен Високоволтов Разрядник.

Но това изисква време, тъй като е необходимо да се свърже мотор-тестер,  да се синхронизира осцилограмата с един от цилиндрите (обикновено с първия) и да се декодират показанията на уреда (време за натрупване на енергия, мощност на разряда и т.н.).

И имайки в арсенала си толкова просто устройство като автомобилен високоволтов разрядник, за цялата тази процедура ще ни е необходимо по-малко от минута време! Достатъчно е да закачим разрядника със специално оборудвания държател за всяка точка, която може да бъде използвана като маса на автомобила и поставяме проверяваната бобина върху него. След това можем или да се възхищаваме на красивия високоволтов разряд в искровата междина, или лесно да забележим отсъствието му.

Автомобилен Високоволтов Разрядник (тестер за искра) е направен на принципа на искровия разрядник. Искровия разрядник е електрическо устройство, чиято искра пробива при определена стойност на приложеното напрежение, като по този начин се ограничава пренапрежението в инсталацията. Основният елемент на това устройство е искровата междина. Волт-секундната характеристика на тази междина трябва да се намира под волт-секундната характеристика на защитното оборудване. Ако се получат условия за пренапрежение, искрата трябва да пробие преди изолацията на защитното оборудване.

Сега на пазара има огромен брой производители на автомобилни тестери за искра с различна конструкция. Можете да изберете тестер за една бобина, можете за две, а можете и за четири (фото 13). Основната разлика между тях е напрежението, с което работи разрядникът. Има тестери за разряд, проектирани да работят с пробивно напрежение до 5 kV, и има 20 kV. Ние се нуждаем от втория вариант за работа с хибридни автомобили.

Фото 13.

 тестери за искра

Различни тестери за искра, използвани в автосервизите

 

diagnostika hybrid toyota prius honda civic insight lexus

www.facebook.com/Priuschatbg

следва продължение

инж. Пламен Пеев

en_GBEnglish